Praat jij wel eens tegen een muur?

Tegen een muur praten

Zeggen wat je bedoelt en bedoelen wat je zegt. Het is nog best lastig om afspraken te maken.

Je krijgt maar zo een reactie die anders is dan je verwacht. Alsof de ander niet begrijpt wat je zegt of gewoon niet luistert.

Alsof je tegen een muur praat

Volgens de communicatiemuur kan er op vijf niveaus iets mis gaan in de communicatie.

  1. bedoeld >>> is niet gezegd
  2. gezegd >>> is niet gehoord
  3. gehoord >>> is niet begrepen
  4. begrepen >> is niet akkoord
  5. akkoord >>> is niet gedaan

1. Wat je bedoelt is niet altijd wat je zegt

Soms ben jij in je gedachten al verder. Maak je gedachtensprongetjes die je gesprekspartner niet kan volgen. Soms ook kies je gewoon de verkeerde woorden. Zoals mijn schoonmoeder ons, als we  op bezoek kwamen, verwelkomde met de woorden Ik dacht dat jullie dood waren. Voor mij was dan de toon al gezet. Waarom checkte ze dat dan niet? Terwijl ze het -met de wijsheid van nu- waarschijnlijk alleen zei vanuit een behoefte aan contact met ons.

2. Wat je zegt is niet wat de ander hoort

Misschien verstaat hij wat anders. Verschillende woorden klinken hetzelfde. Zeker bij gehoorproblemen en met achtergrondlawaai van mensen of machines bestaat de kans dat klanken vervormen of wegvallen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je onduidelijk praat of dat de luisteraar met zijn gedachten ergens anders zit. Voelt hij zich betrapt, dan vult hij in wat hij denkt dat je gezegd hebt.

3. Gehoord betekent nog niet dat het is begrepen

Jij begrijpt wel wat ik bedoel toch als ik zeg dat ik dat ding voor mijn telefoon nergens kan vinden? De man hier in huis niet 😉

Veel woorden zijn zo vaag dat iedereen er een eigen invulling aan geeft. Denk maar aan de containerbegrippen die je tegenkomt in vacatures. Bedoelt de werkgever hetzelfde als jij, als hij het heeft over een flexibele medewerker? En weet jij wat verwacht wordt van een autonome persvoorlichter?

4. Begrijpen betekent nog niet akkoord

Zo deed ik eens een offerte voor een intervisieopdracht. De opdrachtgever en ik begrepen elkaar. Hij was enthousiast en zag het helemaal zitten. Maar een akkoord kwam er niet.

5. Akkoord is nog niet gedaan

Nog kan er van alles misgaan.
Het is niet gedaan vanwege een verborgen agenda, de ander had andere plannen. Of de omstandigheden zijn veranderd. Of de ander wil wel maar kan het niet of is ziek.
Het is wel gedaan, maar toch niet op de manier zoals jij bedoelde.

Miscommunicatie

Iedereen kijkt vanuit zijn eigen perspectief naar een situatie en geeft er zijn eigen betekenis aan. Dat kan grappig uitpakken, maar de sfeer ook flink verpesten. De Communicatiemuur biedt hulp om te begrijpen waar het steeds misgaat in gesprekken met je kinderen, je moeder of je collega’s.

foto: Gratisography

Laat een Reactie achter