Overbelast door prestatiedrang

overbelast door prestatiedrang

overbelast door prestatiedwang

Onophoudelijk doorgaan, als een waterval. Prestatiedrang op het werk en privé. Grenzen tussen werk en privé vervagen. Agenda’s zijn overvol met bezoek aan vrienden en familie, studie, werk, zorg voor kinderen, sportieve activiteiten en heel veel verplichtingen. Op het werk niet onder willen doen voor een ander; thuis de zorg voor gezin en huishouden. En altijd overal bereikbaar. Herken je dat?

Overbelast

Zorg dan dat je er op tijd bij bent en niet overbelast raakt. Die (zelfopgelegde) prestatiedrang is ongezond! Op den duur leidt het tot verlies van controle. En dat is niet voorbehouden aan een bepaalde categorie mensen, nee het kan iedereen overkomen. Ook twintigers, artsen en juristen!

Veranderen doe je zelf

Reageer op de signalen, voorkom dat het echt mis gaat. Ze kunnen verschillen van een droge mond, een kort lontje, slechter slapen, vergeetachtigheid tot paniekaanvallen.

Denk in mogelijkheden

Of denk je dat niet jij de persoon bent die iets kan veranderen? Wacht je op actie van anderen? Denk jij meer in moeilijkheden?

Gebruik je vaak woorden als ja maar, nee, moeten of nooit en herken je je in teksten als ‘dat werkt hier niet’ of ‘dat heb ik al zo vaak geprobeerd’, ‘ze doen er toch niets aan’? Dan denk je bijna automatisch in problemen. Je vergelijkt je situatie met eerdere ervaringen en voorspelt de bekende, negatieve afloop.

Nu is je kans om het eens anders te doen. Kom uit die slachtofferrol en pak je verantwoordelijkheid.

Wees proactief

Zet alle feiten op een rijtje zonder ze te interpreteren. Beschrijf de situatie zo als het nu is zonder wat jij er van vindt. Ga dan de confrontatie met jezelf aan. Denk in mogelijkheden en bedenk opties die verandering in de situatie kunnen brengen. Onderzoek welke kansen je hebt. Als je in staat bent de regie weer terug te nemen, krijg je ook de controle terug over je eigen leven.

Vraag hulp

Vind je het lastig om dit alleen te doen, zoek dan iemand waar je deze oefening samen mee kunt doen een vriend, vriendin of coach.

4 Reacties

 • mijn vrouw lijdt enorm onder prestatiedrang: … Hoe los je dit op?

  • Eigenlijk vraag je me hoe je het probleem van je vrouw kunt oplossen. En precies dat is wat we niet voor anderen kunnen doen. Dat is wat alleen zij zelf kan. Als het er alleen om zou gaan wat je kunt doen om haar te helpen, dan is dat luisteren zonder te oordelen.

 • Kan prestatie drang leiden tot zelfmoord?

  En is heel erg extreme prestatiedrang een ziekte of stoornis waar al onderzoek naar is gedaan?

  • Er zijn uiteenlopende meer en minder wetenschappelijke bronnen dat een aanhoudende overmatige prestatiedrang kan leiden tot ongezonde situaties. Die voortdurende behoefte om te presteren kan leiden tot stress en burn-out, vooral als gevolg van uitputting.

   Een andere situatie komt voor als iemand niet in staat is om het (door hemzelf of door anderen) opgelegde resultaat te behalen. Hij voelt zich dan mislukken, wat zijn energie en motivatie dusdanig frustreert dat hij geen mogelijkheden meer ziet.

   Een aantoonbare relatie tussen zelfmoord en prestatiedrang kan ik niet vinden. Er spelen dan meestal nog meer motieven een rol.

Laat een Reactie achter