Een nieuw jaar en goede voornemens

vuurpijlen om nieuwjaar in te luidenTijd voor goede voornemens. Of toch maar niet, je voorkomt gezichtsverlies. Want goede voornemens volhouden lukt maar zelden.

Er is meer voor nodig dan motivatie en positief denken over die nieuwe baan, dat ideale gewicht, opslag vragen, vaker nee zeggen, het winnen van de eindejaarsloterij ….

Wat houdt je tegen?

Welke beren zie jij op je pad om te bereiken wat je wilt. Denk eens terug aan die keer dat je serieus iets begon maar voortijdig stopte.

Wat was je valkuil?

Kwam het van buitenaf, iets in je omgeving? Of was het meer iets van jezelf? Was het een makkelijk excuus of zat het dieper?

Begin met het begin

1. Dat goede voornemen

  • Neem de tijd om je het eindresultaat voor te stellen. Hoe ziet je leven er dan uit?
  • Is het echt belangrijk voor je?
  • Is het uitdagend?
  • Kun je je wens in maximaal 6 woorden samenvatten?
  • Is het realistisch, dus bereikbaar? Denk aan de negatieve kanten, wat kan jou tegenhouden je doel te bereiken. Welke moeilijkheden verwacht je (op basis van eerdere ervaringen)?
  • Wil je het echt?

2. Maak dan je stappenplan

Schrijf precies op wat je gaat doen, waarmee je begint, wat dan en dan, wanneer, waar, met wie.

3. Jouw Als-Dan plan

Uit ervaring weet je wat je zwakke momenten zijn. Je weet wanneer je toegeeft aan een verleiding van buitenaf. Je weet wanneer je tegen een ‘onoverkomelijke hindernis’ oploopt en opgeeft. Je kent je zelf.

Daarom bedenk je nu ook wat je gaat doen om die moeilijke momenten te overbruggen. Als … gebeurt, dan ga (maak, doe, vraag) ik … Die Als-Dan oplossingen voorkomen dat je opgeeft. Kom je een hindernis tegen dan stap je over op je alternatieve plan. Je hebt er op gerekend.

Beschrijf Als-Dan oplossingen voor alle obstakels die je voor je ziet.

4. En als je dreigt op te geven,

dan herinner jezelf weer even waarom je het allemaal doet.

Het idee van het als-dan plan komt van Gabriele Oettingen een professor in de pedagogische psychologie. Zij ontdekte dat realistisch denken over de negatieve kanten (zoals verleidingen en tijdgebrek) van de positief gedroomde toekomst de kans op slagen vergroot.

Wil je gezonder eten, meer zelfvertrouwen, stoppen met roken of een nieuwe baan? Wat jouw voornemen ook is, voor 2019 wens ik je er veel succes mee!

foto: Epic Fireworks Flickr.com

2 Reacties

Laat een Reactie achter