Begin met het eind voor ogen

begin met 't eind voor ogenJaren geleden droomde hij over het bouwen van een huis. Hij begon er zelfs hardop over te praten. Mensen vonden hem een dromer.

Hij ging door

Vond de ideale plek. Maakte tekeningen en een bouwplan. Stoeide eindeloos met de gemeente over vergunningen.

Eindelijk kon hij bouwen.

Jaren na dat hij voor het eerst hardop in de kroeg droomde van zijn huis, stond het er. Vriend en vijand stond versteld van het fantastische resultaat.

Een duidelijk doel

‘Begin met het eind voor ogen’ is één van de meest gebruikte zinnen in artikelen en trainingen over timemanagement. Ook is het een van ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen R. Covey in zijn boek met dezelfde naam.

Beginnen met het eind voor ogen

De dromer deed dat. Hij had het beeld helder voor ogen en bouwde zijn droomhuis.

Doelloos aanrommelen

Een duidelijk doel helpt je stappen te zetten in de juiste richting. Maar hoe vaak rommelen we niet maar wat aan. Hoe vaak neem jij je voor om nu dat to-do lijstje eens echt te volgen? Het grote verschil tussen doelen en onze ‘goede voornemens’ is dat ze min of meer zijn opgelegd. Er zit vaak een ‘moeten’ achter. Door ons zelf opgelegd of door anderen. Pas als we echt weten wat we zelf willen, dan kunnen we doelen stellen en die stappen zetten die nodig zijn om het te realiseren.

Maar niet getreurd, misschien ligt een van de andere eigenschappen je beter. Dan begin je toch daarmee.

Alle zeven eigenschappen

  1. Een pro-actieve houding met bewustzijn van eigen verantwoordelijkheid, initiatief nemen en zelf kiezen hoe je op situaties reageert
  2. Doelgericht, begin met het eind voor ogen – van beeld naar realiteit door persoonlijk leiderschap.
  3. Prioriteiten stellen is veel makkelijker als je weet waar je naar toe wilt. Dan kun je bepalen wat het belangrijkst is en in lijn met je doel.
  4. Empathie met aandacht voor de belangen van anderen, denk in win-win. Wederzijds afhankelijk en toch zelfbewust en onafhankelijk.
  5. Luister en probeer te begrijpen om daarna zelf begrepen te worden
  6. Streef naar synergie, sta open voor de kracht en meerwaarde van de verschillen in creatieve samenwerking
  7. Houd de zaag scherp, daarmee doelt Covey op het verhaal van de man met de zaag. Die man was zo druk met zagen dat hij geen tijd had zijn zaag te slijpen en bleef zagen met een botte zaag. Balans in productie en ontspanning geeft evenwicht.

foto: Spakattacks Flickr.com

Laat een Reactie achter