Later als ik groot ben

Later als ik groot ben, dan ga ik doen wat ik altijd wilde, levensverhaal van de toekomst, eigen leven, zelfcoaching, loopbaancoaching, zingeving, dromen
J.G. met zoon G Rietveld 1953

“Later als ik met pensioen ben, dan ga ik verder waar ik gebleven ben toen ik zes was”. Zei mijn schoonvader altijd.

Misschien zeg je zelf wel eens: “Als de kinderen de deur uit zijn, dan ...” of “Als ik hier twee jaar heb gewerkt, dan ga ik … “.
Raar dat wat we het liefst willen doen, zo vaak uitstellen tot later!

Van uitstel naar afstel

Tot wanneer stel jij uit je eigen leven te leven? Te worden wie je bent? Hoe lang ga je nog door met je aanpassen aan wat anderen van je verwachten?

Confronterend?

Toch kan het geen kwaad af en toe eens stil te staan en je afvragen of je nog bezig bent met wat je wilt. Het leven vliegt voorbij.

Later als ik groot ben verhaal van de toekomst, eigen leven, zelfcoaching, loopbaancoaching, zingeving, dromen, persoonlijk leiderschap, denken en doen coaching
Tekening J.G. Rietveld 21-12-’43

Mijn schoonvader is nooit toegekomen aan dat wat hij het liefste deed. Na zijn overlijden vonden wij tekeningen die hij lang geleden maakte.

Onbevangen

Zeggen wat je echt het allerliefst wilt is hartstikke moeilijk. De onbevangenheid die we hadden als kind zijn we lang geleden verloren.

Realistisch of magisch

En als we het al weten, dan zien we ook meteen waarom het niet realistisch is. We hebben een huis, er is de zorg voor anderen, er zijn kinderen. En hoe doen we dat met het geld en hoe moet het dan  met … ? Hindernissen genoeg die uitstel rechtvaardigen. Maar wanneer ga jij je eigen leven leven?

Je CV van de toekomst

Wil je zicht krijgen op wat je echt wilt, schrijf dan eens jouw verhaal van de toekomst. Begin bij later,  als je groot bent. Vanaf het eind en terug naar het nu. Fantaseer er stevig op los, bekommer je niet om onmogelijkheden. Dat is voor de volgende fase. Dan ga je pas logische verbanden leggen om een kloppend verhaal te maken.

Overeenkomst en verschil

En als je dan helemaal klaar bent leg je je levensverhaal van de toekomst naast je huidige cv.

 • Wat valt je op?
 • Welke overeenkomsten zijn er en wat zijn de verschillen?
 • Wat zijn je conclusies?
 • En dan de belangrijkste vraag: Wat ga je er mee doen?
 • En wanneer? NU of wacht je nog even op later, als je groot bent?

Een opdracht als deze is heel geschikt voor zelfcoaching. Ook kan het deel uitmaken van een loopbaantraject.

3 Reacties

 • Inderdaad, je moet doen wat je echt wilt, je moet worden die je bent.

  Misschien ben je zelfs gelukkiger in een uitkering, in Nederland is dat een optie, in heel veel landen ter wereld natuurlijk niet.

  Maar als je wat wilt bereiken, zeg dan hardop:
  ‘Wat heb ik VANDAAG gedaan om mijn echte doel te bereiken?”

  • JA, top! En dat dan zonder kritisch te zijn op jezelf als blijkt dat je doel een tikkeltje uit het oog bent verloren. Liever een stapje verder door jezelf te vragen wat je nodig hebt om morgen wel een stap in de goede richting te zetten.

Laat een Reactie achter