In actie tegen uitstelgedrag

taken voor ons uitschuiven, plannen en lijstjes makenLijd jij ook aan procrastinatie? Dat chronisch uitstelgedrag. Even niet doen wat nu nodig is, maar eerst nog even een kop koffie, je mail doen, bureau opruimen of de wasmachine vullen. Uitstellen doen we allemaal – tot vanmiddag, morgen, volgende week, het nieuwe jaar. Dat verklaart al die goede voornemens in december ūüôā

Vooruitschuiven

Uitstellen je doet het omdat je geen zin hebt iets te doen, omdat het moet of omdat je tegen het werk op ziet.

Anderen stellen uit om bewust tijdsdruk te cre√ęren, in de overtuiging dan beter te presteren.¬†Uitstellen kost tijd en energie en geeft stress. Achteraf is er spijt omdat je niet effici√ęnt met je tijd om gaat.

Afleiding, de grote verleider

De verleiding van afleiding is enorm. Zeker als je daar gevoelig voor bent en wie is dat niet. En geef je eenmaal toe aan een impuls dan ben je verloren. De inbox door aan het begin van de dag, een nieuwsbrief lezen, even doorklikken naar het filmpje onder de link en je bent zo anderhalf uur verder.

1. Dè tip tegen uitstelgedrag: visualiseer je actie

Of je nu wilt afvallen, een rapport schrijven of de zolder opruimen.

  1. Ga zitten – Weet waar je aan wilt werken
  2. Doe je ogen dicht en haal een paar keer goed adem.
  3. Stel je nu voor hoe het is als de klus geklaard is – Of in de woorden van Stephen Covey, begin met het einde voor ogen
  4. Stel je voor hoe je het aanpakt, waar begin je mee en wat doe je daarna en dan … – E√©n minuut is genoeg
  5. Doe je ogen open en ga aan de slag.

2. Zorg voor balans

  • Maak een haalbare planning.
  • Begin met de klus waar je het meest tegenop ziet.
  • Heb je moeite je lang op een taak te concentreren, probeer dan eens de pomodoro techniek. Je werkt in blokken van 25 minuten en pauzeert daarna 5 minuten. Dit doe je een aantal keer achter elkaar, na elke 25 minuten een onderbreking 5 minuten. Gebruik je mobieltje als wekker. Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat deze methode werkt.
  • Wees niet te kritisch op jezelf als je eens een keer toegeeft, maar pas op voor een patroon. Een keer is toeval, twee keer opmerkelijk, drie keer patroon!
  • Maak tijd voor leuke dingen. Rust¬†en ontspanning heb je nodig maar begin er niet mee.

foto: Freshh connecion via Unsplash

Laat een Reactie achter