Droom jij nog over je toekomst?

Droom jij nog over je toekomst?Met de nodige deuken in zijn zelfrespect is hij erin geslaagd een baan te vinden. Net als hij op het punt staat daar te starten, wil hij zich terugtrekken. Het werk is zo anders dan in zijn vorige banen. Alles is nieuw. En het mag niet mislukken.

Wat kan er fout gaan?

Hij is bang teleur te stellen. Dat de werkgever te hoge verwachtingen heeft. Hij mag geen fouten maken. Het moet in een keer goed. Leren van zijn fouten is geen optie. Maar zijn gebrek aan kennis bezorgt hem slapeloze nachten.

Overal beren

Hij piekert zoveel dat zijn angst het wint van zijn nieuwsgierigheid. Dat blokkeert hem zo dat hij de neiging heeft zich terug te trekken. Door zich niet de tijd en de ruimte te gunnen eerst de nieuwe situatie te onderzoeken, ontneemt hij zichzelf de kans om te leren.

Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren (Loesje?)

Piekeren, eindeloos rondjes draaien in je eigen gedachten en geen oplossingen meer zien. Als piekeren de verkeerde kant op fantaseren is, dan is dromen, de goede kant op. En ook hier is wat je aandacht geeft groeit.

Waar droom je van?

Het enige dat hij wil is minder stressen. Genieten van zijn nieuwe baan. Met hulp van eerdere positieve werkervaringen lukt het hem zich daar een voorstelling van te maken. Zo weet hij nog de laatste keer dat hij aan een nieuwe baan begon. Ook toen vond hij het spannend. Toch was hij al na een een paar dagen gewend. Door zichzelf nu in de hoofdrol van zijn eigen film te zetten, kan hij de positieve kanten van de nieuwe baan weer zien. Het is voor hem een manier om grip te krijgen op zijn angst.

Je droom visualiseren

Dat is ook wat Danny MacAskill deed toen hij klein was. Hij is kunstfietser, ik weet zo snel geen beter woord. Red Bull maakte een fraaie film van de jonge Danny en zijn dromen. Kijk naar de toeren die hij uithaalt op zijn fiets en fantaseer zelf over het flexibel omzeilen van obstakels in je leven. Zie jij zelf al staan? Hoe lekker voelt dat?

Droom je nog wel eens zoals toen jij jong was?

foto: 123.rf

3 Reacties

Laat een Reactie achter