12 redenen waarom schrijven gezond is

10 redenen waarom schrijven gezond is

Schrijven is een effectieve manier van zelfreflectie. Het helpt:

 1. bij het verwerken van je ervaringen
 2. weerbaarder worden
 3. om je gedachten op een rijtje te zetten
 4. eerder tot de kern te komen
 5. hersenspinsels te stoppen
 6. beter te onthouden
 7. te ontspannen
 8. te focussen
 9. bij het verhogen van je creativiteit
 10. bij het verlagen van je bloeddruk
 11. bij zelfexpressie
 12. je prettig te voelen.

Hoe doe je dat dan?

Gewoon met pen en papier. Je kunt natuurlijk een pc of je tablet gebruiken. Maar wil je met het schrijven tot rust komen, dan werkt een fijne pen en papier toch ’t best.

Experimenteer met plaats en tijd

Natuurlijk is het handig een plek te zoeken waar je prettig zit. De Franse filosoof Sartre ging bijvoorbeeld altijd naar zijn favoriete café Flor om te schrijven. Anderen vinden het prettig om rustig te zitten aan een bureau. Sommigen schrijven ’s avonds voor het slapen gaan, ’s nachts of ’s morgens vroeg als ze zeker weten niet gestoord te worden.

Onderwerpen om over te schrijven

Schrijf waar je over droomt, wat je denkt of voelt. Iets dat je lastig vindt om over te praten. Of schrijf je levensverhaal.

En kun je niets van binnen uit bedenken, zoek het dan in de omgeving. Leg bijvoorbeeld een steen neer en beschrijf 15 minuten, zonder te stoppen, over wat je ziet. Hangt er toevallig een schilderij aan de muur dan neem je dat. Of pak een boek, sla het open op een willekeurige bladzij en prik blind een woord en ga daar dan mee aan de slag.

Blijf bewegen

Het onderwerp doet er dus niet toe. Het gaat om de beweging en de ontspanning. Ben je eenmaal begonnen, schrijf dan door. Maak je niet druk om schrijffouten of indeling. Ook niet over wat je zal gaan schrijven, de woorden komen vanzelf wel.

Uitproberen

Wil je uitproberen of schrijven iets voor je is. Begin dan eens, zoals James Pennebaker adviseert, met 4 á 5 dagen en dan niet langer dan 15 minuten achter elkaar schrijven. Zet de wekker en stop onmiddellijk als de tijd om is.

Incidenteel of structureel

Bevalt het schrijven je, dan kun je er voor kiezen structureel te schrijven. Bijvoorbeeld brieven (al dan niet aan een levensecht persoon), een dagboek bij houden of je gaat voor een blog. Er zijn veel schrijfvormen, niets moet alles mag.

Bewaren of weggooien

Dat is helemaal aan jou. Merk je dat je blijft hangen aan dat wat je de dag er voor hebt geschreven. Lees het de volgende dag niet na maar verscheur het in kleine snippertjes en gooi het weg. Wil je het liever bewaren. Koop er dan een mooi schrift of boek voor, dan is het meteen gebonden. Wil je ook foto’s of andere dingen inplakken dan werkt een ringband prettiger.

Ontdek je eigen gedachten met schrijven

Er liggen duizenden gedachten in een mens die hij niet kent, tot hij de pen opneemt om te gaan schrijven, schreef William Makepeace Thackeray (1811-1863).

Wat let je nog om te beginnen?

3 Reacties

Laat een Reactie achter