Tip december 2017: Pas op voor besmettelijke emoties

Pas op voor emoties van anderen, ze zijn besmettelijk!Je omgeving is van invloed op hoe jij je voelt. Op een onbewust niveau trekt het je mee. Soms kun je niet eens zeggen hoe het komt dat je stemming plotseling omslaat. Het gekke is dat een negatieve stemming harder lijkt te trekken dan een positieve.

Spiegelen

In een op een gesprekken hebben we de neiging om het gedrag van de ander na te bootsen. Het natuurlijke gevolg er van is dat we dan ook meer voelen hoe de ander zich voelt.

Het gebeurt ook wel op straat. Je passeert iemand die lacht. In een reflex beantwoord je die lach met een lach. Geen van twee denkt daarover na, het gaat onbewust. Je loopt door en hebt allebei een prettig gevoel.

Groepsdynamiek

Het tegenovergestelde werkt ook en herken je vast wel. Kom jij opgewekt een ruimte binnen en hangt er een depressieve, negatieve sfeer, dan zakt je stemming snel. Zelfs op sociale media is sfeer voelbaar.

Emotionele besmetting

Niet iedereen is er even gevoelig voor. Vooral sensitieve mensen vangen signalen en prikkels van hun omgeving op en kunnen er behoorlijk last van hebben.

Bescherm jezelf

Neig je tot somberen? Zoek dan contact met mensen die het leven van een positieve kant bekijken. Mentaal gezonde mensen helpen jou om gezond te blijven.
Om af te sluiten nog een tip voor de december feestdagen: boost jezelf. Ontspanningsoefeningen en voldoende slaap helpen. Net als de wetenschap dat niet alle emoties van jou zijn.

foto: 123rf

Headspace bood inspiratie voor dit blog

Geen tip van de maand meer missen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

2 Reacties

Laat een Reactie achter