10 uitdagingen voor een overvol brein

Je hoofd leeg maken voor ontspanningHeb je het gevoel dat je hoofd vol zit? Kom je niet los van het denken wat je allemaal nog moet doen? Laten gedachten aan problemen je niet los? Is het een chaos in je hoofd? Kost ontspannen je moeite? Kun je je niet meer concentreren? Vind je dat je geleefd wordt?

Kijk dan eens naar deze tips

De een wat uitdagender dan de ander. Maar stuk voor stuk helpen ze je op weg om je hoofd leeg te maken.

1. Haal de drukte er uit

Dat heb je nodig om rust in je hoofd te krijgen. Dus schrijf op wat er in je hoofd zit. Zijn het taken die je nog te doen hebt zet ze dan onder elkaar. Zijn het gedachten die maar ronddraaien door je hoofd schrijf dan achter elkaar door. Of maak een mindmap waarop je met woorden of tekeningen alles neerzet wat er in je hoofd zit. Later kun je dat dan ordenen.

2. Verander de omstandigheden

… of verander de manier waarop je er mee omgaat.

3. Verdubbel

Neem in je planning altijd twee keer zo veel tijd als je denkt dat je nodig hebt.

4. Niets moet, alles mag!

Zeg dat dagelijks een paar keer hardop.

5. Zoek afleiding

Doe iet wat je fijn vindt. Is dat een taart bakken, doe dat dan. Mis je het sporten, ga vandaag nog. Gun jezelf de tijd voor de sauna. Maak een wandeling. Weer of geen weer. Lopen over de hei, door het bos, langs het strand, het helpt je te ontspannen of je wilt of niet. Ook als je dat samen doet met een goede vriend die je hebt uitgenodigd voor een gesprek over jezelf.

6. Even stilstaan bij jezelf

Neem elke dag een paar minuten de tijd om stil te staan bij je zelf. Hoe zit je er bij, wat voel je, denk je en wil je en klopt het. Denk even niet aan het werk, de kinderen of ouders waar je je zorgen over maakt. Alleen aan jezelf.

7. Mindfulness en meditaties

Nog niet iedereen is er van overtuigd dat je er mee tot rust komt in je hoofd. Veel mensen geven op omdat het ze moeite kost om zich te concentreren op even helemaal niets denken. Vind jij dat ook lastig, dan kan het boek Altijd Bezig! met 365 dagelijkse meditaties (niet alleen) voor drukbezette vrouwen van dienst zijn. Zelf vind ik de tips en de app. van Headspace fijn.

8. Stop met alles tegelijk te willen doen

Multitasken is helemaal niet fijn voor je brein. In feite ben je voortdurend aan het switchen met je aandacht waardoor je telkens een beetje concentratie verliest.

9. Sta stil bij wat er nu gebeurt, ook al is het niets.

10. Als je geen tijd hebt om te ontspannen is het nu de hoogste tijd!

Freek de Jonge zei het al Als niets helpt doe dan even helemaal niets. En Cees Buddingh weet wat dat oplevert Het is vaak heerlijk rusten in het gras dat je ergens over hebt laten groeien.

Waar denk je nu aan?

foto: 123rf

Laat een Reactie achter