De zin en onzin van papegaaien

De zin en onzin van papegaaienMijn broer en ik papegaaiden graag. Als kind stemden we dan zo af op onze ouders, dat we elk woord, elk gebaar, elke zucht, echt alles van ze herhaalden. We gingen zo lang door met na-apen tot ze er helemaal dol van werden en ons smeekten te stoppen. Wij dolle pret natuurlijk!

Omdenken

Reclamemakers hebben op het papegaaien de omdenk techniek toegepast. Denk maar aan dat reclamefilmpje in de supermarkt.

Een moeder die  haar brullende zoontje nabootst als hij zijn zin niet krijgt. Ze gaat niet tegen hem in maar begint zelf te schreeuwen en te stampvoeten. Het jochie vindt dat zo absurd dat hij ineens voor rede vatbaar is. Helaas de video kon ik niet vinden 🙁

Afstemmen

In de loop van de jaren  zijn we het spelletje wat vergeten, maar het kunstje niet verleerd. Regelmatig stemmen we bewust en onbewust af op anderen.

Je kent vast wel de ervaring van het gapen tijdens een vergadering. Werkt altijd heel aanstekelijk. Verliefde mensen nemen vanzelf iets van de houding, stem, woorden en beweging van elkaar over. Ook bij dansen zie je wat afstemming op elkaar doet. Als de bewegingen volkomen synchroon zijn, lijkt het alsof ze een zijn. Het is een haast magische band, ook voor de toeschouwer.

Functioneel bij je sollicitatiegesprek

Na-apen kan zelfs handig zijn. Om  tijdens een sollicitatiegesprek het vertrouwen van je gesprekspartner te winnen bijvoorbeeld. Het helpt als je iets van het gedrag en de woorden van de ander overneemt. Dat heet dan spiegelen of in NLP termen rapport maken. Met dat spiegelen toon je je respect voor de ander. Je laat zien dat je een goede relatie wilt. De ander herkent onbewust jouw gedrag, want het is vertrouwd. En tijdens coachsessies zal de coach door zo nu dan te spiegelen de gecoachte als het ware naar zichzelf laten kijken.

Beetje oefenen?

  • Kijk eens naar de mensen om je heen. Wat zie je als mens tegenover elkaar zitten, samen oplopen. Wat maak je op uit het contact dat ze hebben?
  • Wat zeggen mensen tegen elkaar bij de kassa van de supermarkt. Wat valt je op? Wat denk je, kennen ze elkaar?
  • Oefen ook eens met je aan te passen aan de ademhaling van de ander.
  • En nog een tikkeltje moeilijker, stem af op iemand met wie je het niet eens bent.

2 Reacties

Laat een Reactie achter