Tip augustus 2021: Neem eens een bosbad

je hoeft het water niet in voor een bosbad

Wil je echt ontspannen? Een bosbad doet wonderen.
Hier is het nog een uit Japan overgewaaide trend. Daar al sinds de jaren tachtig opgenomen in het nationale gezondheidsprogramma. Want shinrin yoku, zoals bosbaden in Japan heet, heeft positieve effecten op de gezondheid.

Helende werking bomen

Bomen produceren phytocides, een gif om zich te beschermen tegen natuurlijke vijanden als insecten en schimmels. En juist dat stofje blijkt het  immuun systeem van mensen te versterken als ze tussen de bomen wandelen.

Verdere gezondheidseffecten zijn lagere hartslag en bloeddruk, minder stress en minder moe, betere nachtrust en meer concentratie.

Dompel onder in de natuur

Raak het bos aan. Struin door de natuur als een kind. Loop niet met een doel, maar kijk om je heen. Je kunt ook een tak zoeken om mee te lopen. Volg je intuïtie voor een plek waar je kunt ontspannen. Zittend, staand of liggend, het maakt niet uit.

Zet zintuigen open

  • Kijk om je heen. Zie de kleuren, de vormen en de speling van het licht. Voel hoe het is om op die plek te zijn.
  • Ervaar de sensatie van wind, zon of regen op je huid, op je gezicht, je handen of misschien wel op je blote voeten. Voel  het mos, de takjes, de stam.
  • Richt je aandacht op de geluiden om je heen. Hoor je de vogels, het geritsel op de grond of het ruizen van bladeren? Wat hoor je ver bij je vandaan? En welke geluiden zijn dichtbij? Waar zit die specht eigenlijk?
  • Adem dan eens diep in door je neus. Wat ruik je als je de lucht inhaalt. Ruik ook eens aan het mos of de bladeren.
  • Welke smaak proef je als je met open mond de lucht inademt?

Sommige mensen zeggen dat je voor een bosbad 2 tot 2,5 uur uit moet trekken. Ook een wandeling van 20 à 30 minuten al voordelen heeft. Oh ja, een wandeling volstaat je hoeft geen duik te nemen 😉

Lukt het je niet zelf om te ontspannen dan zijn er mogelijkheden om onder begeleiding een bosbad te nemen.

Hier schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Laat een Reactie achter