Tip november 2021: Neem de natuur in je op

Een natuurbreak doet wonderen. Want een flinke dosis natuur helpt je gezond te blijven. Het heeft een positief effect op je energieniveau. Ook zijn er bewijzen dat groen helpt bij het vasthouden van aandacht en bij het verminderen van vermoeidheid.

Denk bij een natuurbreak niet alleen aan een strandvakantie of een weekendje Veluwe. Ook lekker natuurlijk, maar denk nu even aan het dagelijks effect.

Natuur elke dag

Met het kijken naar bomen en planten stimuleer je de hersenen de aandacht vast te houden. En meer aandacht geeft meer rust in het hoofd.

Start je dag bijvoorbeeld met een wandeling in de buitenlucht of een stukje fietsen. Daar heb je de hele dag profijt van. En een lunchwandeling vermindert het gevoel van vermoeidheid. Niet alleen als je een hele dag op kantoor zit, maar ook als je vanuit huis werkt.

Klein is ook fijn

Een energiedip verdwijnt als sneeuw voor de zon met een korte pauze. Ga vijf of tien minuten naar buiten. Lukt dat niet, pak dan enkele minuten voor het open raam. Ook met een micro onderbreking van enkele seconden ververs je je aandacht al.

Groen op het werk en aan de muur

Kom je buiten fijne plekjes tegen leg die dan vast. De mooiste foto’s zijn geschikt om aan de muur te hangen. Want ook natuurfoto’s aan de muur hebben al effect.

Groen op het werk blijkt zelfs een positieve invloed te hebben op het ziekteverzuim. In 2020 stelde het IVN daarom voor dat werkgevers natuur als arbeidsvoorwaarde op te nemen. Voor dit artikel heb ik geput uit de Groen Werkt Beter Challenge van dit jaar.

Laat een Reactie achter