Praten zonder woorden

non-verbale communicatie voegt iets toe aan de woordenJe kunt niet niet communiceren. Ook al zeg je niets, toch geef je signalen. En de manier waarop je dat doet, heeft effect op je omgeving.

Lichaamstaal

Kijk maar naar de man en de jongen. Ze kennen elkaar niet. Wisselen geen woord. Ze hebben wel contact. En daar hebben ze zichtbaar plezier in, dat “spreekt” uit de lachende gezichten en de ontspannen houding.

Non-verbale communicatie

Er doen sterke verhalen de ronde over onze communicatie, 93% zou non-verbaal zijn. Dat is een al te simpele voorstelling van professor Mehrabian’s onderzoek. Hij ontdekte wel dat wat wij zeggen over onze emoties, gevoelens en opvattingen voor

  • 7% verbaal is; wat we letterlijk zeggen
  • 38% vocaal is; hoe zeggen we het (toonhoogte, snelheid, hard of zacht)
  • 55% visueel is; de expressie op ons gezicht, de blik in de ogen, de lichaamshouding en de gebaren die we er bij maken.

Dit geldt dus niet voor communicatie in het algemeen. Als dat zo was, konden we ons volledig non-verbaal uitdrukken. Dat mijn opa vroeger maar met zijn lepeltje tegen zijn kopje hoefde te tikken, voor een verse kop koffie is natuurlijk heel wat anders.

Vertrouw niet alleen de woorden

Kijk ook naar de ogen en klopt de lach? Past de manier van bewegen bij de woorden? De twee op de foto begrijpen elkaar. Dat wat je ziet klopt. Het kan ook anders. 

Dan klopt het niet

Je vraagt iemand hoe het er mee gaat en het antwoord is positief. Zijn mond lacht, maar de tranen staan in zijn ogen. De woorden komen niet overeen met wat je ziet en hoort, het is niet congruent.

Of iemand geeft een presentatie. Hij staat tijdens zijn verhaal onzeker te wiebelen en te stotteren. Dat klopt niet en gaat ten koste van het vertrouwen en de geloofwaardigheid van zijn verhaal. 

Effectieve communicatie

Met onze gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden we onze communicatie. De inzichten van Mehrabian helpen je bewust te zijn van het effect van je woorden, de toon en de manier waarop je je boodschap brengt. 

1 Reactie

Laat een Reactie achter