Wat zijn je sterke kanten?

Wat zijn je sterke kanten?Een onvermijdelijke vraag tijdens een sollicitatiegesprek. Veel mensen vinden ’t moeilijk om van zichzelf te zeggen waar ze goed in zijn. En dat is geen valse bescheidenheid.

Dat is toch normaal

Ja precies, het is normaal voor jou. Die sterke kanten zijn zo vanzelfsprekend dat ze die zelf helemaal niet herkennen als een kwaliteit.

Kwaliteiten

Je sterke kanten zijn kwaliteiten. Het zijn persoonskenmerken die je van oorsprong hebt. Het is dus iets anders dan een aangeleerde vaardigheid.

De valkuil, een beetje te veel van het goede

Door spanning of stress kan het gebeuren dat je doorschiet en je kwaliteit vervormt tot je valkuil.

  • Is creativiteit je sterke kant, dan ligt de valkuil chaos op de loer.
  • En zie jij overal de positieve kant van in, dan kan jouw valkuil zijn dat je de realiteit uit het oog verliest.

Zelfs gedrag van anderen kan irritatie oproepen. Ze zitten in je allergie waardoor je makkelijk in je valkuil stapt.

  • Jouw kwaliteit is bijvoorbeeld daadkracht en je ergert je geweldig aan het passieve gedrag van je collega’s. Dan is de verleiding om wat door te drammen groot. Wat je collega’s je dan weer verwijten, maar jij logisch vindt.

Nooit meer met een mond vol tanden

Wil je bij een volgend sollicitatiegesprek zonder aarzelen antwoord geven op de vraag Noem eens een paar van je sterke kanten? Ga dan aan de slag met het kernkwadrant en leer jezelf kennen.

kwaliteit, valkuil, allergie, uitdaging

De kernkwaliteiten theorie is ontwikkeld door Daniel Ofman. De afbeelding uit van het kernkwadrant komt uit zijn boek Bezieling en kwaliteit in organisaties.

Met wat moeite geeft het je inzicht in je kwaliteiten en je valkuilen. Je begrijpt meer van je allergie en je ontdekt wat je uitdaging is om samen met je kwaliteit beter in balans te blijven. Zoals hieronder de uitdaging ‘overlaten’ aangeeft dat je wat meer mag vertrouwen op de zelfredzaamheid van de ander. Behulpzaamheid is goed, maar heeft grenzen.

Laat een Reactie achter