Nee ik ga hier niet uitleggen hoe je die allerbeste sollicitatiebrief schrijft om aan een baan te komen. Dit gaat over het effect dat schrijven heeft op je gezondheid en je geluksgevoel.
Schrijven over je gevoelens
Eerst een waar gebeurd verhaal. Honderd mensen uit de IT wereld hadden vier maanden na ontslag nog geen nieuw werk. Ze werden verdeeld over 3 groepen.
- Een controlegroep – voor hen veranderde er niets.
- Een groep kreeg de opdracht te schrijven over onderwerpen die te maken hadden met management.
- De laatste groep kreeg de opdracht te schrijven over wat ontslag voor hen betekende.
- Hoe het voelde om afgewezen te worden.
- Wat ze dachten over hun kansen op nieuw werk.
- Of er spanningen waren in hun relatie
- en of zij zich zorgen maakten over hun financiële situatie.
De groepen 2 en 3 schreven vijf dagen achter elkaar, 20 minuten per dag.
Acht maanden later had van de controle groep (groep 1) 19% weer werk gevonden. Van groep 3, die over het ontslag en hun gevoelens hadden geschreven, was 52% weer aan de slag. Ze werden niet vaker uitgenodigd voor een gesprek, maar ze zaten er wel beter in.
Niet onderdrukken, maar uiten
Het verliezen van een baan is een van de meest traumatische gebeurtenissen in ons leven. We vinden het moeilijk om er over te praten. Het voelt vaak als een vernedering. James Pennebaker, de onderzoeker die het onderzoek deed, ontdekte dat door er over te schrijven de negatieve gevoelens afnemen. De verwerking versnelt door woorden aan de onderdrukte gevoelens te geven. Mensen voelen minder woede, angst, verdriet en schaamte.
Schrijf en verbeter je gezondheid
Schrijven over de feiten en gevoelens rond stressvolle situaties helpt bij de verwerking. Het geeft structuur, inzicht en nieuw perspectief.
Door te schrijven dwing je jezelf te stoppen met eindeloos doordenken; ‘je zelf gek denken’. De voordelen gaan volgens Pennebaker nog verder:
- je slaapt beter
- de concentratie verbetert
- en je hebt meer aandacht voor je omgeving.
Overdrijf het niet
Pennebaker waarschuwt om vooral niet dwangmatig te schrijven. Het hoeft niet elk dag. Het effect is zelfs groter als je dat niet doet. En 15 tot 20 minuten is lang genoeg!
Verder lezen over solliciteren:
f
Leuke website. Ik haal er veel inspiratie uit !
Dank je wel, leuk compliment Machteld. Fijn dat mijn stukjes je aanspreken.