Hoe doe je dat? 2 Banen!

Hoe doe je dat? 2 Banen!
Het lijkt er op dat steeds meer mensen een dubbele taak hebben. Gewend zijn we wel aan de werkende moeders met een jong gezin. En dat mensen naast hun werk een studie volgen is ook geen nieuw fenomeen.

Stapelbanen

Wat opvalt is het sterk toenemende aantal mensen met twee of meer banen. Die trend van multi-jobbing lijkt zich door te zetten.

Eigen bedrijf

Iedereen kent wel iemand die een of twee dagen een ‘vaste’ baan heeft en de rest van de week als zelfstandige werkt. Die groep ZZP’ers groeide zelfs van 4% in 1986 tot 13% in 2012 (SCP).
werknemers met tweede baan

Een worsteling

Je hebt een tijdelijk contract voor 12 uur bij de ene werkgever. Daar kun je je gezin niet van onderhouden. Laat staan de hypotheek van betalen. Dat betekent dus dat je op zoek gaat naar extra inkomstenbronnen.
Om werktijden af te stemmen op de eerste baan valt lang niet altijd mee. Gevolg is dat veel mensen meer dan veertig uur per week bezig zijn met hun werk. 

Ballen in de lucht houden

Volgens de onderzoekers zijn flexwerkers, met uitzondering van de zelfstandigen, minder tevreden over hun werk. Daarnaast geeft de onzekerheid over de tijdelijke baan privé spanningen, want hoe zal het gaan na de einddatum van het contract.

Boven de 45 en dus …

Bijna een half miljoen dubbele banen! Het staat in schril contrast tot al die mensen die al maanden, of al jaren, op zoek zijn naar een baan. Vooral ook omdat uit hetzelfde SCP onderzoek blijkt dat werknemers steeds later een vast contract krijgen. Raak je je baan kwijt en ben je de 45 gepasseerd, dan wordt het nog moeilijker.

… afgeschreven

Vind je al een baan, dan krijgt nog maar 20% een contract voor onbepaalde tijd. Het is bizar dat juist in een tijd dat de pensioenleeftijd opschuift naar 67 jaar, mensen vanaf 45 zijn afgeschreven. 
Het onderzoek Aanbod en Arbeid 2014 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) verscheen februari 2015.

foto: Ryan McGuire Gratisography

Laat een Reactie achter