Misten we iets voor de 1,5 metereconomie?

Afstand bij de kaasboer

Bij de kaasboer op de markt is het altijd dringen

Jarenlang was het niet anders. Er was zo veel te doen. Bucketlijsten vol doelen voor opleidingen, carrière, reizen, activiteiten met vrienden.

Voortdurend op weg naar meer of beter.
Daar waren we druk mee. Zo druk dat we geen tijd en aandacht hadden voor gewone dingen.

Van hollen naar stilstaan

Opeens stonden we stil. En ervaren het leven als buitengewoon.

Buitengewoon vreemd, spannend en onzeker.

Buitengewoon stil, ook op straat. We mogen dan wel naar buiten, maar niet allemaal tegelijk. En zeker niet allemaal naar dezelfde plek.

De anderhalvemeter economie

Het is ook buitengewoon afstandelijk. Omdat het even niet anders kan, bewaren we verplicht afstand. Komen we al bij elkaar in de buurt, dan toch niet dichter bij dan anderhalve meter. Een kus, een wang, een hand, verboden. Afstand zet ons dagelijks leven op z’n kop.

Bij de kaasboer waar het altijd dringen is, bepalen nu rode lijnen de onderlinge afstand.
Toch sluiten we liever achter aan.

Misten we iets?

Was het tijd?

Tijd voor de dingen waar we maar niet aan toe kwamen.

Was het aandacht?

Aandacht voor elkaar en voor de wereld om ons heen. Zoals de vogels die we nu dankzij de stilte ineens horen.

Of was het de rust die we misten, waardoor al maar meer mensen stressklachten hadden?

Het is zo anders als de druk eraf is.

Quarantaine beperkt de vrijheid

Het beperkt ons niet alleen in de vrijheid te gaan en te staan waar en wanneer we dat willen. Ook in het doen en laten en de manier van omgaan met elkaar. De tot voor kort vertrouwde structuur in ons leven is zoek.

Dat gebrek aan houvast leidt soms tot een gevoel van machteloosheid en controleverlies. Zoals Elja Daae schrijft in haar blog Paniek om niets.

Maar de verwarring leidt ook tot geweldig creatieve ideeën. Om, al-dan-niet digitaal, met elkaar in verbinding te blijven bijvoorbeeld. Zelfs Post.NL heeft het weer druk met al die kaartjes die we sturen.

Machteloos of moedeloos

Voel jij je af en toe machteloos of moedeloos? Dan heb je vast wel zin om even te lachen. Leef mee met de mensen op de roltrap. Jael, het laat sterk overtrokken zien dat je niet zo machteloos bent als je je misschien voelt. Jijzelf bepaalt hoe je op tegenslag reageert. Niet het probleem, maar je gedachten erover veroorzaken de spanning en stress.

De tekst gaat verder onder de video.

Buiten is het lente

Niet alleen in onze leef- en werkwereld zijn veranderingen gaande. Heb je gezien dat er buiten ook een transformatie plaatsvindt. Niet eens zo heel geleidelijk komt er weer kleur in de wereld.

Laat een Reactie achter