Je bent druk, gefocust. Wilt iets af maken. Even snel een broodje achter je pc. Een slechte gewoonte, je weet het wel. Maar het moet. De vraag is of dat slim is.
Lunchtijd is geen tijdverlies
Wil je je productiviteit verhogen neem dan echte lunchpauzes. Onderbreek je werk. Ga weg van je pc. Ontspan, doe heel iets anders. Ga wandelen, lees een boek of neem een powernap.
Maak je een praatje met een collega, houd het bij luchtige onderwerpen, het weer, de tuin, sport, kleding. De bedrijfskantine is misschien makkelijk maar niet altijd de beste plek om los te komen.
Overleg tijdens de lunch werkt averechts
In plaats van ontspanning vraagt zo’n werklunch juist aandacht. Het kost extra energie. Terwijl met een vrij te besteden lunchpauze (onderzoek J.P.Trougakos) de energiereserve toeneemt. Wat ‘s middags de kans op vermoeidheidsverschijnselen, dingen vergeten en fouten verlaagt.
Niet langer maar slimmer werken
Ontdekte Julia Gifford, toen ze de tijdbesteding van de meest productieve medewerkers van een sociaal netwerkbedrijf onderzocht. In plaats van uren achter elkaar door stampen, stopten zij telkens na 52 minuten geconcentreerd werken om 17 minuten iets totaal anders te doen. Daarna gingen zij weer 52 minuten vol aan de slag en zo door. De methode komt overeen met de bekende Pomodoro techniek, die uitgaat van 25 minuten actie om 5 minuten rust.
Stop de overbelasting van je aandacht
Voor werkenden is overwerk tegenwoordig meer regel dan uitzondering. En dat niet alleen door goed betaalde mensen op de Zuidas. Maar vooral ook door mensen in de zorg en in het onderwijs. Door te veel taken voor te weinig tijd voelen zij zich gedwongen om door te gaan. Al in 2016 stond in de Volkskrant een artikel met de kop De 9-tot-5-mentaliteit is definitief voorbij.
Het is zeer de vraag of al dat overwerk zo productief is. Duidelijk is wel dat de aandacht van mensen die langere tijd op deze manier werken afneemt. Het aantal werknemers met burn-out klachten neemt onder alle leeftijdsgroepen en alle opleidingsniveaus toe. Maar vooral bij jongeren tot 35 jaar.
De boodschap is duidelijk. Wees zuinig op de brandstof van je hersenen en je energie reserves. Tijdig pauzeren verhoogt je productiviteit.
Plan al je pauzes
- Maak een agenda waarin je al je vaste werkzaamheden opneemt, zoals checken van je email.
- Plan aan het begin van de dag je pauzes in en zet er de wekker op. Zoek de voor jou ideale spanningsboog.
- Maak een lijst met alle klussen die er nog liggen. Bepaal dagelijks prioriteit van maximaal drie taken waar je mee aan de slag gaat en begin met de vervelendste.
- Reserveer genoeg tijd ook voor dagelijks routineklussen. We hebben nogal eens de neiging de tijd die nodig is te onderschatten. Denk alleen maar even aan de voorbereiding of inlezen.
uit: inleiding Stressbestendigheid vereist, feiten en fabels over stress van J.A.M.Winnubst
2 Reacties