Presteren bij werkdruk, neem je pauzes

Presteren bij werkdruk, zet de klok voor pauzesJe bent druk, gefocust. Wilt iets af maken. Even snel een broodje achter je pc weghappen. Een slechte gewoonte, je weet het wel. Maar het moet even. De vraag is of dat slim is.

Lunchtijd is geen tijdverlies

Wil je je productiviteit verhogen neem dan echte lunchpauzes. Onderbreek je werk. Ga weg van je pc. Ontspan, doe heel iets anders. Ga wandelen, lees een boek of neem een powernap.

Maak je een praatje met een collega, houd het bij luchtige onderwerpen, het weer, de tuin, sport, kleding. De bedrijfskantine is misschien makkelijk maar niet altijd de beste plek om los te komen.

Overleg tijdens de lunch werkt averechts

In plaats van ontspanning vraagt zo’n werklunch juist aandacht. Het kost extra energie. Terwijl met een vrij te besteden lunchpauze (onderzoek J.P.Trougakos) de energiereserve toeneemt. Wat ‘s middags de kans op vermoeidheidsverschijnselen, dingen vergeten en fouten verlaagt.

Niet langer maar slimmer werken

Ontdekte Julia Gifford, toen ze de tijdbesteding van de meest productieve medewerkers van een sociaal netwerkbedrijf onderzocht. In plaats van uren achter elkaar door stampen, stopten zij telkens na 52 minuten geconcentreerd werken om 17 minuten iets totaal anders te doen. Daarna gingen zij weer 52 minuten vol  aan de slag en zo door. De methode komt overeen met de bekende Pomodoro techniek, die uitgaat van 25 minuten actie om 5 minuten rust.

Stop overbelasting van je aandacht

Voor werkenden is overwerk tegenwoordig meer regel dan uitzondering. En dat niet alleen door goed betaalde mensen op de Zuidas. Maar vooral ook door mensen in de zorg en in het onderwijs. Door te veel taken voor te weinig tijd voelen zij zich gedwongen om door te gaan. de Volkskrant schreef er een uitgebreid artikel over.

Het is zeer de vraag of al dat overwerk zo productief is. Duidelijk is wel dat de aandacht van mensen die langere tijd op deze manier werken afneemt. Het aantal werknemers met burn-out klachten neemt onder alle leeftijdsgroepen en alle opleidingsniveaus toe. Maar vooral bij jongeren tot 35 jaar.

De boodschap is duidelijk. Wees zuinig op de brandstof van je hersenen en je energie reserves. Tijdig pauzeren verhoogt je productiviteit.

Plan al je pauzes

  • Maak een agenda waarin je al je vaste werkzaamheden opneemt, zoals checken van je email.
  • Plan aan het begin van de dag je pauzes in en zet er de wekker op. Zoek de voor jou ideale spanningsboog.
  • Maak een lijst met alle klussen die er nog liggen. Bepaal dagelijks prioriteit van maximaal drie taken waar je mee aan de slag gaat en begin met de vervelendste.
  • Reserveer genoeg tijd ook voor dagelijks routineklussen. We hebben nogal eens de neiging de tijd die nodig is te onderschatten. Denk alleen maar even aan de voorbereiding of inlezen.
Er was eens een bergvolk dat geïsoleerd leefde. De mannen werkten volgens een vast schema. Terwijl de ene helft een pijp rookte, was de andere helft aan het werk. Was het pijpje op, dan werd er gewisseld. De mensen kenden geen stress en werden ondanks het roken extreem oud.

uit: inleiding Stress bestendigheid vereist, feiten en fabels over stress van J.A.M.Winnubst

2 Reacties

Laat een Reactie achter