Wat is de impact van ontslag?

faillissement en zonder werk

Het begon rond de kerstdagen. Uitstel van betaling, aangevraagd door V&D en Macintosch, het moederbedrijf van oa Dolcis en Scapino. Ook DA in de problemen.

Het staartje van de crisis?

Begin januari zijn V&D en Scapino failliet. Weer raken veel mensen hun baan kwijt. Alleen bij V&D al werken 10.000 mensen.

Levensbepalend

Je baan verliezen is een ingrijpende levenservaring. Ik vind het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die ontslag bagatelliseren.

Er zijn ergere dingen zeggen ze. Kan zijn, maar

het zal je maar overkomen

De meeste mensen gaan door een rouwperiode als ze hun baan kwijt raken. Rouwen hoort bij leven. Maar niet iedereen doorloopt het rouwproces op dezelfde manier en met dezelfde intensiteit.

Het rouwproces dat mensen ervaren rond onvrijwillig ontslag komt overeen met de fasen van rouw van Elisabeth Kübler-Ross. Het begint met ontkenning en ongeloof. Er is boosheid over het onrecht dat hen overkomt. Ze zijn kwaad, op het bedrijf, de manager, hr en op achterblijvende collega’s die er (nog) niet uit hoeven. De boosheid uit zich in strijd en onderhandeling. Pas nadat het verlies een beetje is verwerkt komt er ruimte voor acceptatie en actie gericht op de toekomst. 

Hoe iemand reageert hangt af van de persoonlijke spankracht. De een zal direct in actie komen. Een ander handelt afwachtend. En een derde raakt in verwarring, verliest de controle en komt in een depressieve periode. 

Persoonlijke omstandigheden

Ze zijn van grote invloed. Heb je bijvoorbeeld net een hypotheek afgesloten, zijn er opgroeiende kinderen, ben je de vijftig gepasseerd of wilde je al lang van baan veranderen. Maar ook of je steun hebt, er thuis en met vrienden over kunt praten.

Meer dan alleen het verlies van de baan

Naast de onzekerheid over werk en inkomen is er verlies van het dagelijks werkritme. Er is geen contact meer met collega’s, er zijn geen eigen verhalen thuis en in de kroeg, geen status. Wel is er heel veel vrije tijd. 

Niet alleen maar een verrijking

Vaak ontstaan er spanningen in relaties met partner of vrienden. Zij vinden al snel dat je te lang in je verdriet blijft hangen. Roepen dat je alle tijd hebt om te solliciteren. Er is werk genoeg, als je maar wilt, is er ook zo een. 

Dat helpt niet mee om de arbeidsmarkt snel en positief te betreden. Wat juist zo nodig is. Want hoe langer je thuis blijft, hoe moeilijker het is die passende baan te vinden. 

Ontslag, word je er beter van?

Dat is pas achteraf te zeggen.

5 Reacties

Laat een Reactie achter