Waarom wil je van baan veranderen?

Werk-privé een wankel evenwicht

Een wankel evenwicht

Ja zeg het eens, waarom wil je weg? Je zit midden in een sollicitatiegesprek. Na het wat aftastende begin, merk je dat er contact is. Het gesprek verloopt plezierig. En dan ineens is daar die vraag.

Waarom wil je weg? 

Je zegt dat je een leuke baan hebt, vast ook, een goed salaris, fijne collega’s en zelfs je baas is ok. Waarom wil je dan veranderen? Wat is de reden dat je bij ons komt praten over een andere baan? 

Geen balans

Zomaar zeggen dat je de balans mist met je privéleven, wil je niet. Toch is dat wel de reden.
Regelmatig krijg je ’s avonds of in het weekend verzoekjes om even snel te reageren. Niet alleen van je parttime werkende collega die thuis bedenkt dat ze iets is vergeten. Vooral ook van collega’s aan de andere kant van de wereld. De mensen die werken als jij vrij bent. Zonder jouw hulp kunnen zij niet verder.

Een probleem

Was het nooit. Maar sinds de kinderen er zijn is dat anders. Je hebt het wel besproken op het werk. Collega’s met kinderen en ook je manager herkennen het. Maar ja, je werkt nu eenmaal bij een internationaal bedrijf hè. Het is niet anders.

Hoe eerlijk kun je zijn?

Je wilt niet liegen. Ook wil je niet de indruk wekken dat je lui bent. Dat ze je zien als een type die om 5 uur alles uit z’n handen laat vallen.
Maar hoe dan wel?
Het best benadruk je waar voor jou de meerwaarde zit. Niet voor niets solliciteer je bij deze werkgever. Benoem dan ook de voor jou positieve verschillen. Is het omdat het een Nederlands bedrijf is met werknemers en klanten binnen Europa, zeg dat dan. Vertel dat een internationale organisatie een groot beroep doet op je loyaliteitsgevoel. En voor jou nu moeilijk te verenigen met je privé leven.

Liever preventief

Je bent niet de enige. Het ontbreken van een balans tussen werk en privé is voor 18% van de werkenden aanleiding om ontslag te nemen, volgens RobertHalf.

En 16% van de werkenden voelt zich maandelijks psychisch vermoeid door het werk, meldde het Centraal Bureau voor Statistiek in november 2018. Onder 25 tot 35 jarigen is dit zelfs 19,5%.

foto: Sarah Cervantes via Unsplash

1 Reactie

  • Een interessant en herkenbaar dilemma. Maar ik lees hier helaas nog geen echt bruikbaar advies. “Vertel dat een internationale organisatie een groot beroep doet op je loyaliteitsgevoel. En voor jou nu moeilijk te verenigen met je privé leven” is m.i. toch echt niet de manier om jezelf overtuigend te presenteren bij een sollicitatiegesprek…
    Ik heb ’t onlangs gegooid over de boeg van “ik heb bij mijn huidige werkgever veel geleerd maar ben nu klaar voor een nieuwe uitdaging”.
    Ik geef toe, ook niet helemaal tof, maar voor de nieuwe werkgever wel iets aantrekkelijker.

    Jouw vondst vind ik mooi Josephine en is zeker acceptabel.

Laat een Reactie achter