Onbeperkt vrije tijd, hoe fijn is dat?

Onbeperkt vrije tijd, hoe fijn is dat?Amerikaanse bedrijven als Netflix doen het. Zij bieden “unlimited vacation policy”. Net zo veel vrije tijd als je wilt. De 9 tot 5 mentaliteit past ze niet, daarom ook geen regels voor vrije dagen. Je bent helemaal vrij om te bepalen wanneer je op wintersport gaat. En als het een dag mooi weer is, ga je lekker naar het strand. Geen baas die je tegenhoudt. 

Alles in balans

Hun motto is Jij bent volwassen, laten we je dan ook zo behandelen. Je weet zelf wel wat goed is voor het bedrijf. Werken op tijden die het best passen bij jouw leven. De ideale balans tussen werk en privé helemaal in eigen hand. Als je maar zorgt dat je werk klaar is! En daar zit de angel.

Dubbele verantwoordelijkheid

Je draagt zelf de verantwoordelijkheid. Niet alleen voor je eigen werk en het bedrijfsresultaat. Ook voor je eigen leven en carrière.

Ook de Virgin Group heeft de onbeperkte vakantie regeling ingevoerd. De eigenaar, de avontuurlijke en schatrijke Richard Branson, zei het bij de introductie zo:

“It is left to the employee alone to decide if and when he or she […. ] feel a hundred per cent comfortable that […] their absence will not in any way damage the business – or, for that matter, their careers!”

Ambitie en verantwoordelijkheidsgevoel

Twee sterke interne aanjagers. Uit angst hun baan kwijt te raken of een carrièrestap mis te lopen, wordt in de VS maar driekwart van het recht aan vrije dagen opgenomen. Hoeveel van die onbeperkte vrije tijd gaan ze gebruiken?

Niet alleen in de VS

Ook veel Nederlanders lezen dagelijks de werkmail tijdens hun vakantie. En 24/7 mobiel bereikbaar voor het werk is vaker regel dan uitzondering. Het is net zo gewoon als het werk mee naar huis te nemen om ’s avonds of in het weekend nog “even” af te maken

(On)beperkte vrije tijd

Zo lang werkenden nog zo flexibel omgaan met hun eigen vrije tijd is die onbeperkte vrije tijd een illusie.

Heb jij ervaringen met onbeperkte vakantie, deel het hier

2 Reacties

Laat een Reactie achter