Hoeveel uur werk jij per week?

Hoeveel uur werk jij per week?De afgelopen jaren zijn we geleidelijk aan langer gaan werken. Steeds vaker is een gemiddelde werkweek van 45 en 50 uur gewoon. Net als 24/7 bereikbaar en beschikbaar zijn.

Uit onderzoek naar arbeidsomstandigheden blijkt dat een kwart van de Nederlanders structureel overwerkt en dat 1 op de 7 burn-out klachten heeft.

Ben jij zo’n super ma/pa?

Marissa Mayer, na haar tijd bij Google bekend geworden als CEO bij Yahoo, laat graag weten dat ze werkweken maakt van 130 uur. Dat is dus 7 dagen per week en 18,5 uur per dag!

Het vraagt wel wat organisatie

Zeker toen de kinderen kwamen. Eerst een, daarna een tweeling. Maar het kan. Als je maar strategisch met je tijd om gaat. En bijvoorbeeld het aantal wc bezoeken beperkt.

Wat is te gek?

Zo gek als mevrouw Mayer maken de meeste mensen het niet. Toch wordt het vaak even stil als ik vraag hoeveel uur werk jij per week? Is het antwoord in eerste instantie nog redelijk. Dan komt er bij de vervolgvragen toch wat spanning. Voor veel mensen houdt het werk niet op aan het eind van hun werkdag.

Want wat doe je als je thuis bent?

Lees je wel eens stukken omdat je er op het werk niet aan toe komt? Neem je in het weekend je mail vast door omdat het maandagochtend zo prettig starten is?

En, een gewetensvraagje

Hoe laat ga je ’s morgens de deur uit? Meer dan eens zeggen mensen dat ze liefst vroeg beginnen, voor de anderen komen. Dan kunnen ze lekker ongestoord veel werk verzetten.

’s Middags vroeg weggaan, wat dan logisch is, blijkt lastiger. Of er zijn afspraken of ze willen nog even iets af maken of – en dat hoor ik  vaak – is er het gevoel niet genoeg gedaan te hebben.

De kroon spant een ICT’er. Getrouwd maar niet alleen met zijn vrouw. ’s Morgens om 4 uur verliet hij zijn huis om rond half 6 op zijn werk te zijn. Het was de bedoeling dat hij dan om 3 uur vertrok wat meestal niet lukte. En om de avondfile te vermijden bleef hij dan maar werken tot een uur of 7 uur. Er was altijd genoeg te doen. 

Te veel werken

Weinig productief en ongezond

Structureel te veel werken leidt tot een lagere productiviteit. En dat er aan werken nog nooit iemand is dood gegaan, is een fabeltje. Mensen die vaak werkweken maken van 55 uur of meer lopen 33% meer kans op een beroerte.

Gevoel van vermoeidheid

Steeds meer mensen klagen over een constant gevoel van vermoeidheid. Niet zo gek als je weet dat een volwassene van 18 jaar en ouder minstens 7 uur slaap per nacht nodig heeft en dat de meeste mensen dat niet halen. Ben jij zo’n stoere dat je genoeg hebt aan 4 of 5 uurtjes slaap per nacht? Uit eigen ervaring weet ik dat je dat best lang vol kunt houden. Maar uiteindelijk eist slaaptekort zijn tol.

Burn-out

Mensen raken overwerkt

  • door slaap tekort;
  • omdat ze te lange dagen maken;
  • 24/7 beschikbaar en bereikbaar zijn;
  • voortdurend het gevoel hebben het thuisfront te kort te doen
  • en de kinderen te weinig aandacht geven.

Het aantal mensen dat met burn-out klachten thuis zit stijgt nog elk jaar.

Bewustzijn werkgevers groeit

Of het komt door het ongunstige effect op de productiviteit of de oplopende kosten voor de arbeidsongezondheid (12 miljard totaal), bedrijven zoeken naar oplossingen om medewerkers te beschermen. Zo maakte BMW onder het mom “recht op onbereikbaarheid” al in 2014 afspraken met medewerkers over tijden dat ze niet bereikbaar waren.

Een Amerikaans bedrijf geeft zelfs bonussen aan medewerkers die goed slapen. Dus 7 uur per nacht maken gedurende een periode van 20 dagen. Die bonus kan oplopen tot $500 per jaar. Hoe weet die werkgevers dan dat je 7 uur slaapt? Ja, dat controleren ze. Met een wearable, als een smartwatch bijvoorbeeld. Hoezo big brother.

foto: 123.rf

3 Reacties

Laat een Reactie achter