Hoe staat het met de balans in je loopbaan?

Zoek het evenwicht in je loopbaan en je levenHet is alweer juli en volop zomer. Net als aan het eind van een jaar is dit zo’n tijd waarin we de balans opmaken.

Lig je nog op koers?

In de stille uurtjes op kantoor of zittend aan de rand van het zwembad passeren allerlei gedachten over ons leven.

De meeste gaan zoals ze kwamen. Andere
komen steeds terug.

Vaak is dat een signaal dat er iets niet helemaal goed zit. Dat er iets mist. Neem je het signaal serieus dan ga je op onderzoek uit.

Wat is het en waar komt het vandaan?

  • Ervaar je te weinig tijd en ruimte voor je gezin of jezelf? Dan zit er misschien iets niet goed in de balans tussen werk en privé.
  • Ben je je motivatie en enthousiasme voor je werk kwijtgeraakt? Dan is het misschien tijd voor een verandering van functie of werkgever.
  • Heb je het gevoel stil te staan en dat nieuwe ontwikkelingen aan je voorbij gaan? Dan kan het volgen van een opleiding mogelijk uitkomst bieden.

Plan een jaarlijkse checkup

Welke ballen houd jij in de lucht? En alles nog onder controle? Is het antwoord op de laatste vraag nee dan komen we meestal in actie. Maar met een regelmatige onderhoudsbeurt voorkom je te laat ingrijpen. Zie het als een jaarlijkse Algemene Periodiek Keuring waarbij je je werk en je leven tegen het licht houdt.

Doe je (nog) wat je wilt

Je begrijpt je APK begint met reflectie. Terugdenken aan de afgelopen periode. Wat ging goed, wat kan beter? Onderzoek je gedachten van buiten (de feiten, de situatie) naar binnen (wat denk jij zelf en klopt dat).
Voor een prettig en betrokken leven is evenwicht tussen de vier basisbehoeften een voorwaarde:

  1. fysieke behoeften als voeding, beweging, rust / stressmanagement
  2. sociale en emotionele behoeften als relaties, innerlijke zekerheid in hart en hoofd
  3. geestelijke ontwikkeling in de vorm van leren, visualiseren, plannen
  4. je persoonlijke waarden, het antwoord op de vraag heeft het zin is de kern

Weet je waar je nu staat?

De onderstaande vragen helpen je te onderzoeken hoe de vier basisbehoeften zich bij jou verhouden. Natuurlijk kun je bij het beantwoorden ook hulp vragen van een vriend, vriendin of van een loopbaancoach.

Fysiek

Wat had je nodig? Materieel aan geld om te eten en te wonen, maar ook immaterieel aan rust, zorg en balans. Hoe heb je dat geregeld? Wat had je nog meer kunnen doen?

Sociaal en emotioneel

Wat gaf je energie en waarom? Wat kostte je energie? Wat heb je gedaan en wat heb je nagelaten om te doen wat je graag doet.

Geestelijk

Waar ben je goed in, waar kreeg je complimenten voor? Waar liggen jouw kwaliteiten en talenten? Kun je ze optimaal inzetten? Wat heb je gedaan of nagelaten om dat te kunnen blijven doen?

Was het zinvol

Wat maakt jouw baan zinvol voor jou? Denk daarbij aan waarden die voor jou belangrijk zijn, salaris, collegiale contacten, lopend naar je werk, waardering …. Heb je kansen laten liggen om het meer zinvol te maken?

Geef je aan elke basisbehoefte een score tussen 1 en 10, dan krijg  je een beeld van het evenwicht ertussen. Ben je tevreden, niets meer aan doen. Wil je iets veranderen dan is dit zoals gezegd het begin.

foto: 123.rf

Laat een Reactie achter