Op afstand bestuurbaar

Leidinggeven en loslaten, op afstand bestuurbaar

Het was lunchpauze en ik liep een rondje door het park in Leiden. Had ik de vide Flying People niet gezien, dan was ik die twee spelende mannen direct vergeten.

Eerst was er geluid

Een  geluid dat leek op een grasmaaier. Beetje vreemd midden in de winter. Het kwam snel dichterbij. Zo ook twee lachende mannen met een afstandsbediening.

Even later zag ik ook waar het lawaai vandaan kwam. Een mini-terreinwagen racete -schijnbaar vanzelf- over de paden en heuvels in het park. In volwassen staat kon het zo meedoen met Parijs-Dakar. En wat een lol hadden die mannen.

Spelen met mensen

Ongetwijfeld hadden de makers van Flying People ook lol. Alleen speelden zij niet met op afstand bedienbare autootjes maar met mensen. Het beeld riep bij mij de gedachte op aan leidinggevenden die niet kunnen loslaten. De controle niet uit handen willen geven omdat ze niet durven te vertrouwen op hun medewerkers.

Controle, controle

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de werkenden zich voortdurend op de vingers gekeken voelt. Mensen voelen zich niet vrij het werk naar eigen inzicht te doen. Dat frustreert. De veel besproken zelfstandigheid en ‘open’ bedrijfscultuur blijken een illusie. De verhoudingen op de werkvloer zijn vaak ouderwetser dan vacatures suggereren.

De geest van Taylor waart nog rond

Ruim 100 jaar geleden bedacht Taylor het Scientific Management. Het arbeidsproces was gericht op productie en draaide volledig om beheersing van het  het arbeidsgedrag van de arbeiders. Er was geen enkel ruimte voor de behoefte aan autonomie van de werkende mens.

Kenniswerkers

Sinds de jaren zestig is het nodige veranderd. Mensen zijn meer geschoold. We kiezen bewuster voor een opleiding. Ontwikkelen ons tot gemotiveerde professionals. We willen plezier ook in ons werk.

Bij te veel controle en betutteling verliezen we enthousiasme. In plaats van ons verder te ontwikkelen tot autonoom functionerende mensen, stellen we ons op als afhankelijke, bange mensen zonder eigen initiatief. Dat proces beschrijft Mathieu Weggeman prachtig in een video.

foto: William Daigneault via Unsplash

3 Reacties

  • Interessante en intrigerende filmpjes. Beide met een kern van waarheid en aspecten waar we ons als mens, wel bewust van mogen worden. Of we het nu wel of niet toepassen.

  • Ik ben het zeer eens met Jessy. Daarnaast denk ik dat de controle moeilijk kunnen loslaten door leidinggevende toch ook iets menselijks is. Met goede communicatie binnen het bedrijf zou deze angst kunnen verminderen.

    • Bewustwording is inderdaad stap één. Het durven loslaten van controle heeft alles te maken met vertrouwen. In hoeverre durven we vertrouwen te geven. Met directieve controle geeft een leidinggevende aan geen vertrouwen te hebben in het eigen verantwoordelijkheidsgevoel.
      De cultuur van een bedrijf speelt hierin een rol. Mogen er fouten worden gemaakt of worden mensen daar keihard op afgerekend. Alleen met communicatie neem je die angst niet weg.

Laat een Reactie achter