Hoezo een toekomstgericht cv?

De levensloop in kort cvJe cv beschrijft je levensloop. Maar wat zet je er in? Het cv dat ik van de week kreeg, was indrukwekkend. Acht A4tjes met een opsomming aan werkervaring, gevolgde opleidingen, een- en meerdaagse  cursussen. En dat alles aangevuld met tekst.

Teveel van het goede

Hij had er overduidelijk veel tijd en energie in gestopt. Het was dan ook met enige trots dat hij het voor me neerlegde. Niet leuk dus, dat ik hem moest vertellen dat het veel te veel was en niet overzichtelijk.
Dat de inhoud te technisch en te specialistisch was en vol jargon. Onleesbaar en onbegrijpelijk voor  een recruiter of HR manager. Logisch dat hij gefrustreerd reageerde, “… maar dit is wat ik gedaan heb”.

Wat wil je bereiken?

Samen namen we zijn levensloop door. Hij legde uit wat hij bij de verschillende werkgevers had gedaan. Steeds zochten we naar de essentie van zijn werkende leven. Wat relevant was voor de functie waarop hij wilde solliciteren, verwerkten we in het cv. We maakten er een overzichtelijk geheel waar hij mee verder kon. Hij was blij met het resultaat. En ik was blij toen ik niet lang daarna een mailtje kreeg dat hij een fijne baan had gevonden.

Vraag:
Is het oneerlijk als je alleen maar schrijft wat relevant is voor de functie en de werkgever niet weet wat je allemaal in huis hebt?

Doe je jezelf tekort als je niet laat zien wat je allemaal aan kennis en werkervaring hebt opgedaan?

Toekomstgericht cv

De aard van het cv en van het werk is veranderd. Ervaring uit het verleden is dan ook geen garantie voor de toekomst. Was het tot voor kort inderdaad een opsomming aan werkervaring, opleiding en cursussen. Nu schrijf je je cv toekomstgericht. Je schrijft toe naar de functie waarop je solliciteert.

Wat zet je nu wel en niet in je cv?

  • Begin met je persoonlijke gegevens en een representatieve foto.
  • Geef daaronder in twee, drie regels een korte beschrijving van jezelf. In jouw persoonlijke profiel laat je zien wie jij bent en wat je wilt. Dit is de enige plek in je cv dat je gebruik maakt van volledige zinnen.
  • Vermijd afkortingen en jargon. Vaktaal is voor buitenstaanders abracadabra.
  • Maak gebruik van opsommingstekens. Rijtjes lezen makkelijker dan tekst.
  • Kies voor duidelijke functietitels. Elk bedrijf hanteert eigen titels voor ongeveer hetzelfde werk. Zo ben je bij de ene werkgever HR adviseur en bij de andere HR consultant. Kies voor duidelijke, algemeen gebruikte functietitels ook al komen ze niet overeen met de titel in je contract. Je wilt nu een baan en het is dan ook de bedoeling dat je aansluit bij de vraag van de arbeidsmarkt van nu. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je functie op deze manier opwaardeert. Was je HR adviseur dan maak je daar geen HR manager van.
  • Maak met trefwoorden duidelijk wat je hebt gedaan. Denk daarbij ook aan specifieke, voor jou vanzelfsprekende taken.
  • Bedrijfsinformatie voegt alleen iets toe als je zelf een strategische management functie had. Werkte je bij Google dan zegt dat genoeg. Schildersbedrijf Witte hoeft ook geen toelichting. Heet het bedrijf Witte dan is het handig om te vermelden dat het een schildersbedrijf betreft.
  • Schrijf steeds zo dat iedereen het kan begrijpen, ook de man of vrouw die geen flauw benul heeft van wat jij gedaan hebt.
  • Weet dat de geroutineerde recruiter slechts 6 seconden naar je cv kijkt. Logo’s van bedrijven waar je werkte staan fraai op je LinkedIn profiel, laat ze daar. Alles dat afleid van wat jij wilt bereiken hoort niet thuis op je cv.

Nu heb je nog een cv nodig. Maar wie weet is dat binnenkort verleden tijd

foto:123rf

Laat een Reactie achter