Hoe eerlijk is jouw cv?

Hoe eerlijk is jouw cv?

Het doel van een cv is dat je een sollicitatiegesprek krijgt. In een tijd met veel concurrentie op de arbeidsmarkt is het dus zaak dat je opvalt. 

Elk sollicitatieboek en iedere trainer prent je in dat je eerlijk moet zijn. cv

Maar hoe ver ga je? 

Staat er in jouw cv dat je altijd te laat komt?

Of dat je zes jaar hebt gedaan over een driejarige opleiding omdat je liever ging stappen?

Of dat jij altijd net wat anders doet dan gevraagd, omdat je nu eenmaal niet tegen gezag kan?

Vast niet

Jeff Scardino deed het wel. In zijn zoektocht naar een baan deed hij een experiment.

10 verschillende vacatures

Alle tien passend bij zijn vaardigheden. Op elke vacature solliciteerde hij twee keer.

  1. Hij stuurde een regulier cv. De bekende opsomming van werk, ervaring en opleiding. Geen woord gelogen, wel opgepoetst maar vlak.
  2. En hij stuurde een relevant cv. Naam en adres aangepast. Daarin schreef hij dat hij slecht was in het onthouden van namen en niet zo punctueel. Liever tekeningetjes maakte tijdens een vergadering dan aantekeningen. En bij zijn werkervaring somt hij op waarin hij niet is geslaagd.

Een ontwapenend cv

Op zijn traditionele cv kreeg hij één ontvangstbevestiging. Op zijn relevante cv kreeg hij 8 reacties en 5 uitnodigingen. Hij trok duidelijk met zijn creatieve, eerlijke maar kwetsbare opstelling de aandacht. Hieronder zijn brief:

“First off I applaud you.

I have never received a resume like yours. I see hundreds of resumes a year so it was refreshing to see someone take a diffrent approach. I’ve been passing it around the office, and everyone is dyning to meet you.

Would love for you to come by the office this week. Let me know what your schedule is like.”

Leuke oefening

Leuk om zelf eens mee te spelen. Of misschien nog wat verder te gaan in jouw zoektocht naar een baan. Door te experimenteren creëer je kansen. Ja ook de kans op fouten, maar daar leer je dan weer van. Leren lopen deed je ook met vallen en wéér opstaan.

We leren juist van experimenteren en improviseren. Zo leren we ons aan te passen aan veranderingen, niet met controle en beheersing. Nog een keer Jeff Scardino:

Laat een Reactie achter