De bouwstenen voor je CV

bouwstenen voor het CV

Laat je niet gek maken. Er is niet één allerbeste manier voor het maken van een CV. Laat tien mensen hetzelfde CV zien en je krijgt tien verschillende adviezen.

Voorbeelden vind je overal op internet. Ik geef je hier de basisingrediënten voor de opbouw van je CV. Later ga ik in op de layout.

De bouwstenen

Dit is de chronologische, meer traditionele manier voor een CV. Begin met je persoonlijke gegevens, nergens voor nodig om er zo iets als personalia boven te zetten.

  • Na je NAW (naam, adres, woonplaats) gegevens, komt je geboortedatum tja, dat is hier nog steeds de gewoonte – voluit.
  • Geef het telefoonnummer waar je het best op te bereiken bent en je emailadres.
  • Neem ook de aangepaste link van je LinkedIn profiel op; de URL die onder je foto staat [https://nl.linkedin.com/in/marrierietveld].
  • En vergeet niet je website te vermelden als je die hebt.

Foto

Maak je gebruik van een foto kies er dan een waar je op staat zoals je ook naar je werk gaat, dus geen vakantie kiek of gala outfit. Het best neem je de foto die ook op je professionele LinkedIn profiel staat. Overigens zijn de meningen over het gebruik  van een foto verdeeld. Recruiters zien het graag. Vind je het zelf niet prettig, doe het dan niet.

Profielbeschrijving

De profielbeschrijving zet je onder je persoonlijke gegevens. De lezer ziet dan direct wat jouw competenties en ambities zijn. Weet je niet zo goed wat jou het best omschrijft, vraag dan in je naaste omgeving om feedback. Wat vinden zij typisch voor jou, waar vinden ze je goed in of wat waarderen ze in jou. Drie tot vijf kenmerken geformuleerd in twee zinnen is echt genoeg.

Werkervaring

Begin met je meest recente ervaring. Geef overzichtelijk aan wanneer je waar hebt gewerkt en in welke functie. Beschrijf beknopt wat jouw taken of verantwoordelijkheden waren.

Uitputtend hoef je niet te zijn. Heb je nogal wat verschillende banen gehad, specificeer dan alleen dat wat relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Ook bij een arbeidsverleden van meer dan tien jaar kun je je beperken bij de beschrijving van oudere ervaring. Behalve natuurlijk als je het wat kalmer aan wilt doen en na tien jaar in een leidinggevende functie terug wilt naar het meer uitvoerende werk waarvoor je ooit bent opgeleid. Schrijf je CV altijd naar de functie die je wilt.

Opleidingen en cursussen

Ook hier begin je met de meest recent gevolgde opleiding, training of cursus. Doorgaans komt dit onderdeel na de werkervaring. Maar ben je starter op de arbeidsmarkt en kom je net van school, dan zet je de door jou gevolgde opleiding(en) direct onder de profielbeschrijving.

Afsluiten

Hobby’s, vrijwilligerswerk of speciale vaardigheden noem je alleen als ze iets toevoegen. Vraag je dan altijd af “Zegt het iets speciaals over mij” of “Is het belangrijke informatie voor de baan”.

Laat een Reactie achter