Job crafting als het plezier weg is

Job crafting als het plezier weg is

Wat zie jij de oude of de jonge vrouw?

Verander de kijk op je eigen werk en krijg meer invloed. Met job crafting vergroot je jouw invloed op je werk en de werkomstandigheden. Met als resultaat dat het beter past bij je competenties, behoeften en fysieke mogelijkheden.

Boetseer je eigen baan

Job crafting, craftwerk of baanboetseren, allemaal synoniemen voor zelf je functie aanpassen zodat je gezond blijft en met plezier naar je werkt gaat. Met een kleine verandering, is vaak al resultaat te boeken.

Vaak is het een kwestie van anders kijken. Afstand nemen. Net als met het plaatje hiernaast. Ben jij er trouwens al uit?

Kom zelf in actie

Wil je gezond blijven dan is betrokkenheid bij het werk en de organisatie een voorwaarde. En nee, het is niet nodig te wachten tot je leidinggevende het initiatief neemt iets te veranderen. Als jij niet meer happy bent met de situatie of als het niet goed met je gaat, kom dan zelf in actie.

Wie merkt dat jij anders werkt

  • Onderzoek voor je zelf waar de kansen en de problemen zitten. Ga na wat belangrijk voor jou is. Waar zit de uitdaging? Wat motiveert je? Waar word je blij van?
  • Ben je daar uit, zoek dan de aansluiting bij je werk. Welke kwaliteiten benut je wel en welke helemaal niet?
  • Stel je zelf dan de vraag met welke (kleine) ingreep jij er weer tegen aan kan. Anders gezegd hoe kun je de baan die je hebt, maken tot de baan die je wilt.

Wat ga je doen?

Kleine veranderingen zijn vaak van grote betekenis. Wat zou het effect van die ingreep zijn op je omgeving? Wat merken je collega’s en je leidinggevende?

Durf je de dialoog aan? Of is het effect van de ingreep zo gering dat niemand anders dan jij er iets van merkt.

Onderzoek

Mijn beschrijving gaat in op de mogelijkheden die je zelf hebt. Maar job crafting kan als instrument ook bedrijfsbreed worden  ingezet. Ook bijvoorbeeld om langer doorwerken aantrekkelijker te maken. Niet in de laatste plaats omdat de behoefte aan duurzaam inzetbare en betrokken medewerkers toeneemt.

Tip:

Een goed en degelijk boek over  job crafting op organisatie niveau:

Heb jij zelf ervaring met job crafting. Fijn als je het hier deelt.

1 Reactie

Laat een Reactie achter