Verander je gewoontes en bereik je doelen

Verander je gewoontes en bereik je doelenEr zijn twee momenten in het jaar dat we ons van alles voornemen. Rond de jaarwisseling en de zomervakantie.
Dan nemen we ons voor te stoppen met roken, af te vallen, minder voor de tv te hangen maar vaker een boek lezen of wat dan ook. We willen het echt, zijn het serieus van plan. Maar de wilskracht verliest het.

Eén brein twee gedachten

Iets willen aanpakken is niet hetzelfde als het ook doen. Het probleem is dat we twee dingen willen. We willen iets in de toekomst en we willen iets nu. En in die laatste zit hem de kneep. Het oudste deel van onze hersenen zit ons lange termijn doel in de weg. Dat is gericht op overleven. Denkt alleen in korte termijn en fijn. Dat maakt dat we eerder kiezen voor de snelle beloning in het hier en nu. Je wilt niet toegeven aan de verleiding van dit moment, maar doet het toch.

Je wilt drie kilo afvallen na de feestdagen. Je bent goed begonnen maar in de tweede week van het jaar gaat het mis. Je bent op een nieuwjaarsreceptie direct na je werk. Je hebt nog niets gegeten. Dan komt er een schaal bitterballen langs.

Wat doe je?
a. Je pakt automatisch een bal van de schaal.
b. Je weerstaat de verleiding.
c. Je geeft toe aan de verleiding en geniet ervan. Je geeft toe dat je de fout in ging en begint morgen opnieuw.
d. Je geeft toe aan de verleiding en voelt je schuldig. Je geeft op, je plan is mislukt.

Gewoontes veranderen om je doel te bereiken

Wil je iets aanleren of juist afleren, maak dat een plan. Bedenk iets wat het voor jou makkelijker maakt om vol te houden. Een steuntje voor je wilskracht dus. Dat doe je door iets toe te voegen of te veranderen in je automatische gewoontes.

Wat maakt dat je doet wat je altijd doet

en … niet bereikt wat je wilt?

Successen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst!

In zijn boek Macht der gewoonte schrijft Charles Duhigg dat een gewoonte bestaat uit een trigger, de routine en een beloning. De trigger zet bij jou de gewoonte in gang.

De trigger heeft altijd een relatie met 

  • tijd
  • plaats
  • emotie
  • anderen
  • of iets dat er aan vooraf ging, zoals een woord, een gebaar, een gevoel.

Het komt er dus op aan dat jij jouw trigger ontdekt en welk routinegedrag dat bij jou oproept.

Je onderzoekt je automatische gedrag als volgt: ga stap voor stap na wat je precies doet, wanneer en in welke volgorde. Heb je dat in kaart, verander dan een week lang elke dag een ding in het patroon. Zo ontdek je waar je het voor doet.

foto:123.rf

Laat een Reactie achter