Hoe staat het met je voornemens?

Vakantie, tijd voor reflectie - voornemensHad jij geen plannen om het allemaal heel anders aan te pakken?
Dan ben je een van de weinigen. De meesten begonnen dit jaar met goede voornemens. Hun plannen liepen uiteen, van

Vrije tijd = reflectie tijd

Inmiddels is het zomer en volop vakantietijd. Net als aan het eind van het jaar is dit zo’n periode met meer vrije tijd. Op dat soort momenten kijken we graag terug. Dan laten we de tijd in onze gedachten passeren. Staan we stil bij verschillende situaties en bepalen wat goed ging en wat beter kon. Op die reflectiemomenten maken we nieuwe plannen.

Het moet allemaal anders

Weer terug in het ritme van het dagelijkse leven, met volle agenda’s, komt er weinig van die plannen terecht. Andere zaken krijgen prioriteit. En de goede voornemen verdwijnen naar de achtergrond. En daar blijven ze knagen.

Lastig, want dat kost energie

Al was het alleen maar de afspraak met jezelf die je niet nakomt. De frustratie dat je niet doet wat je wilt, verhoogt de psychische belasting met kans op werkstress en risico op burn-out of bore-out. En jawel, ook slimme mensen die denken dat ze onkwetsbaar zijn.

Korte termijn

Je wilt wel doorzetten, maar het komt er niet van. Je lijkt er geen controle over te hebben. Weet je wat het is? Je oerbrein zit je in de weg. Dat oudste deel van je hersenen dat impulsief reageert op wat jouw zintuigen of emoties prikkelt. Het is het geluidje van je inbox, de geur van versgebakken patat, huilende kinderen, op de bank voor de tv, een praatje met collega’s, sociale media. Het is allemaal verleiding. Prikkels waar je direct op reageert, maar die je afleiden van je goede voornemen.

foto: 123.rf

Laat een Reactie achter