Hoe staat het met je voornemens?

Vakantie, tijd voor reflectie - voornemensHad jij geen plannen om het in 2017 anders aan te pakken? Dan ben je een van de weinigen. Anderen begonnen dit jaar met goede voornemens. Hun plannen liepen uiteen, van

Vrije tijd = reflectie tijd

Inmiddels is het zomer en volop vakantietijd. Net als aan het eind van het jaar is ’t zo’n periode met meer vrije tijd. Dan kijken we graag terug, laten de tijd in onze gedachten passeren. Staan stil bij verschillende situaties en bepalen wat goed ging en wat beter kan. Op die reflectiemomenten maken we plannen.

Het moet anders

Maar weer terug in het ritme van het dagelijkse, met de volle agenda’s, komt er weinig van de plannen terecht. Andere zaken krijgen prioriteit. Het goede voornemen verdwijnt naar de achtergrond, maar blijft daar knagen.

Lastig, want dat kost energie

Al was het alleen maar de afspraak met jezelf die je niet nakomt. De frustratie dat je niet doet wat je wilt, verhoogt de psychische belasting met kans op werkstress en risico op burnout of bore-out. En jawel, ook bij slimme mensen die zich daar onkwetsbaar voor wanen.

Korte termijn

Je wilt wel doorzetten, maar het komt er niet van. Je lijkt er geen controle over te hebben. Weet je wat het is? Je oerbrein zit je in de weg. Dat oudste deel van je hersenen dat impulsief reageert op wat jouw zintuigen of emoties prikkelt. Het geluidje van je inbox, de geur van versgebakken patat, huilende kinderen, de bank voor de film op tv, voor een praatje uitnodigende collega’s, sociale media: allemaal verleiding. Prikkels waar je direct op reageert, maar die je afleiden van je goede voornemen.

foto: 123.rf

Laat een Reactie achter