Doe eens niet zo sociaal!

Te sociaal is niet gezond, zoek balans sociale betrokkenheid, hulpvaardigheid en zelfbewustzijnHallo, je bent Florence Nightingale niet. Met anderen meeleven in slechte tijden, niks mis mee. Eens iets voor iemand anders doen, geen probleem. Doen we allemaal. OK, de een misschien iets meer dan de ander – het is natuurlijke, gezonde empathie.

Verstoord evenwicht

Maar … hoeft iemand maar een kik te geven en sta jij klaar. Klopt er nooit iemand voor niets bij jou aan. En ben jij helemaal in je element als je je voor anderen in kunt zetten. Dan kan het zin hebben om stil te staan bij de reden van jouw sociale betrokkenheid.

Waar doe je het voor?

Misschien schrik je van deze vraag. Ik daag je dan uit de 12 stellingen eens te bekijken en te noteren in welke jij jezelf herkent.

 1. Je voelt je erg verantwoordelijk.
 2. De ander gaat altijd voor.
 3. Je vraagt zelf niet graag om hulp.
 4. Je biedt hulp voordat er om gevraagd is.
 5. Je krijgt niet veel waardering voor wat je doet.
 6. Jij biedt altijd als eerste je hulp aan als er om gevraagd wordt.
 7. Je bent wel eens boos dat het altijd bij jou vandaan moet komen.
 8. Je neemt jezelf kwalijk dat je weer geen nee hebt gezegd.
 9. Je vindt het lastig om tijd voor jezelf vrij te maken.
 10. Je doet altijd wat anderen van je verwachten.
 11. Je bent erg kritisch, vooral op jezelf.
 12. Je voelt je vaak moe.

Kom je tot een score van vijf of meer vraag je dan serieus af waar jouw onzelfzuchtige gedrag vandaan komt. Is het oprecht of doe je het om indruk te maken, zo van kijk eens hoe goed ik ben of is het meer van ik wil alleen maar helpen? Of wil je vooral aardig gevonden worden.

Denk dan eens wat vaker aan jezelf

Vraag je elke keer als er een beroep op je wordt gedaan eerst af wat je zelf wilt. Was je net van plan te genieten van een boek op de bank en belt een vriend met problemen. Zeg dan eens dat het je niet uitkomt. Geef aan wanneer je weer tijd voor hem hebt. En neem dat jezelf dan niet kwalijk.

Begin met grenzen stellen

Is dat niet egoïstisch? Nee, het is vooral gezond om eerst aan je eigen belangen te denken.

En wil je toch helpen. Stel dan eerst wat vragen, zoals wat hij van jou nodig heeft en wat hij denkt zelf te kunnen doen. Laat merken dat je vertrouwen in hem hebt door het niet direct over te nemen.

Florence Nightingale leefde van 1820 tot 1910, ze werd bekend als de vrouw met de lamp. Die naam had ze te danken aan haar sociale betrokkenheid. Opgegroeid binnen een aristocratische familie zette zij zich haar leven lang in voor zieken en oorlogsslachtoffers. In Londen startte zij een verpleegstersschool en de oprichting van het Rode Kruis is door haar geïnspireerd.

foto: 123.rf

2 Reacties

Laat een Reactie achter