Tip oktober 2018: Zeg het eens met andere woorden

Tip oktober 2018: Zeg het eens met andere woorden HalloSoms lijkt het erop dat we allemaal gestrest, angstig of eenzaam door het leven gaan. Alsof we aan de rand van de afgrond staan. In hoeverre het dagelijks nieuws daar debet aan is laat ik in het midden.

Geluksprofessor Tim Lomas zoekt het in elk geval in tegenovergestelde richting. Zo verzamelt hij over de hele wereld woorden die aangename gevoelens en emoties beschrijven. Woorden waarvoor geen Engelse vertaling bestaat.

Interactief woordenboek

Dat leidde onder andere tot The positive lexography. Een lange interactieve woordenlijst, die nog volop in ontwikkeling is.
Neem er eens een kijkje. Je kunt zoeken op thema, die uiteen lopen van gevoelens, relaties, competenties tot spiritueel. En ken je een fijn woord dat ontbreekt, hij nodigt je uit aanvullende suggesties te doen.

Andere woorden

Met zijn werk hoopt Lomas te bereiken dat we meer woorden krijgen om onze gevoelens uit te drukken. Zodat we onszelf ook beter gaan begrijpen.

Daarom wil hij mensen in contact brengen met een andere manieren van beleven. Ons laten genieten van iets dat we eerder niet herkenden. En ons zo woorden leren geven aan onze gevoelens die we eerder niet konden benoemen. Het leren van die vreemde woorden ziet hij als een eerste stap.

Iedereen spreekt Engels. Toch is het maar een van de 7000 spreektalen van de wereld. Taalontwikkeling wordt beïnvloed door geografie en klimaat. Dat verklaart dat verschillende culturen en samenlevingen eigen woorden kennen voor specifieke verschijnselen.

Uitdrukking geven aan gevoel

De onvertaalbare woorden helpen bij het uitdrukken van iets waar we eigenlijk geen woorden voor hebben. Het inzetten ervan is als het ware een overtreffende trap. Kijk maar eens naar

Déjà vu

Het is zo’n typische uitdrukking waarvoor wij geen pakkende vertaling kennen. Dat fenomeen van iets meemaken dat je voor je gevoel al eerder hebt meegemaakt. We kennen het allemaal wel.

Pretoogjes staat ook op de lijst

Het verwijst naar de fonkelende ogen van iemand die bezig is met goedaardig kattenkwaad. Lomas zegt hierover in het artikel in de Time van 1 oktober 2018 Het is bijna alsof elk een venster op een nieuw landschap is. Hoe mooi klinkt dat?

Het gevoel dat vreemde klanken oproepen verklaart ook de populariteit van Scandinavische series en sfeerboekjes als Hygge en Lagom.

Dwaal!

Afrikaans voor een absent-minded state vind ik wel wat om deze tip mee af te sluiten.

Krijg jij al pretoogjes?

Geen tip van de maand meer missen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

bron: weekblad Time foto: 123rf

 

Laat een Reactie achter