Welk probleem kun jij oplossen?

De arbeidsmarkt verandert. Welke probleem kun jij oplossen?De arbeidsmarkt verandert.
Door technologische en digitale ontwikkelingen verdwijnen banen als boekhouder en secretaresse, nieuwe nog onbekende werkzaamheden ontstaan.

Daarnaast verandert de arbeidsmarkt doordat we langer doorwerken en verdergaande flexibilisering. Van alle vaste banen die zijn verdwenen in de crisisjaren komt maar een fractie terug.

Uitzendbureaus krijgen te maken met concurrentie van de snel groeiende gig economie (de online platformen voor kort, tijdelijk werk).

Buiten de functiegrenzen

Het denken verschuift van starre functie-eisen naar individuele vaardigheden. Dit onder druk van de schaarste op de arbeidsmarkt en de nieuwe ontwikkelingen binnen organisaties. Sollicitanten ervaren al dat in de loop van hun sollicitatieprocedure de behoefte van het bedrijf verandert.

Juiste man op juiste plek verandert naar juiste vaardigheid op juiste moment

Selecteurs zien dat een kandidaat beschikt over competenties die niet in het functieprofiel staan. Zij zien de meerwaarde ervan en gaan er intern mee aan de slag. Meer dan eens krijgt de kandidaat dan een baan aangeboden die in niets meer lijkt op de oorspronkelijke vacature. Met als resultaat: de functie matcht met de persoon.

De mismatch is het probleem

Vraag en aanbod van de arbeidsmarkt sluiten niet aan. Dat is precies het probleem voor die 355.000 mensen die aan de kant staan. Mensen die willen werken en actief zoeken, maar niet meer welkom zijn op de arbeidsmarkt. Omdat ze vaak al te lang, meer dan drie maanden, uit het arbeidsproces zijn. En toch zijn er ruim 235.000 vacatures.

Meer mobiliteit

Dat anders denken over werk en functietaken kan wel eens interessant zijn voor werkzoekenden en werkgevers. Welk probleem van ons kun jij oplossen?

Interessanter dan het plan van VVD 2e kamerlid Dennis Wiersma*. Hij wil een leerwerkplicht invoeren voor iedereen die langer dan drie maanden een uitkering krijgt. In deze tijden van economische groei wil hij deze mensen ondersteunen en een perspectief bieden. Zodat ze niet langer afhankelijk van een uitkering zijn!

Met uitzicht op een stevige en duurzame positie wil hij ze verplichten te leren. Omdat hij denkt, net als veel anderen trouwens, dat je werklozen stimuleert om in beweging te komen door ze tot studeren te verplichten. Maar de mensen waar ik het over heb willen werken én studeren als dat nodig is.

*Wiersma was voorzitter van FNV Jong en is nu woordvoerder arbeidsmarktbeleid en Leven lang leren voor de VVD.

Inspiratie voor dit blog komt van een discussie over de VVD plannen op BNR radio 13 juni 11.05 uur en een artikel op Zipconomy.

foto: 123rf

 

Laat een Reactie achter