Tip mei 2018: Doe meer met je brein

Doe meer met je brein en gebruik je denkvermogenJe hoeft niet hoog te scoren op intelligentietesten om met overtuiging ergens voor te gaan. Het maakt ook niet uit of het gaat om een sportprestatie, de voorbereiding op een sollicitatiegesprek of het maken van een schilderij.

Soms loop je vast

Nog harder denken over een oplossing levert niks op. Wat je dan nodig hebt is je mentale denkvermogen. Even anders denken dan je brein gewend is.

In beweging komen helpt. Fysiek afstand nemen of wat heen en weer lopen. Of zet – net als Einstein – je visuele vermogen in.

In beelden denken

Heel goed mogelijk dat jij er al gebruik van maakt.

Rode of oranje verf

Bijvoorbeeld als je moet kiezen tussen de kleur verf voor je kamer. In gedachten visualiseer je dan de ruimte. Je stelt je voor hoe het eruit komt te zien. Ben je tevreden met het beeld dan is je keus bepaald.

De F1 coureur

Ook hij visualiseert hoe het is om als eerste over de finish te gaan. Hij stelt zich voor hoe hij zich voelt, hoe anderen juichen. Hoe het is om op het podium te staan en hoe de champagne smaakt.
Tijdens de visualisatie gebruikt hij al zijn zintuigen. Naast zijn ogen waarmee hij het voor zich ziet, hoort hij het publiek, hij voelt de trap van het podium onder zijn voeten en proeft de champagne. Door het zo voor zich te zien programmeert hij zijn brein. Hij weet dat hij het kan.

Beelddenken

Als peuter en kleuter deden we niet anders. We beheersten toen de woorden en de taal nog niet.

Verzin het maar

Met onze verbeeldingskracht roepen we allerlei zintuiglijke ervaringen op, oude herinneringen en nieuwe voorstellingen. En precies die combinatie stelt ons in staat unieke oplossingen voor onze problemen te bedenken.

Geen tip van de maand meer missen? Schrijf je in voor de Coachy nieuwsbrief.

foto: Pixabay

Laat een Reactie achter