Welke bedrijfscultuur past bij jou?

Welke bedrijfscultuur past bij jou?Het was wat te vroeg voor de afspraak. De dames aan de receptie wisten van mijn komst en verwelkomden me vriendelijk. Ik kon plaatsnemen in de grote lichte hal.

Achter mij waren glazen deuren waar iedereen die binnenkwam met een pasje verder ging. Maar niet nadat ze mij en de medewerkers aan de receptie hadden gegroet.
Het gaf me een prettig gevoel van welkom zijn. De positieve indruk is gebleven en ik ook.

De eerste indruk

Wat ik op dat moment zie, hoor en ervaar, maakt deel uit van de cultuur. Het zijn kenmerkende gewoontes en gedragingen van medewerkers binnen een bedrijf.
Bij bezoeken aan andere bedrijven viel op dat de receptie niet wist van mijn komst. Liepen mensen zonder groet of aandacht voor de omgeving, haastig voorbij.
Als buitenstaander proef je op zo’n moment van de sfeer binnen het bedrijf. Die eerste indruk geeft je belangrijke informatie over de bedrijfscultuur.

Waar wil je werken?

En waarom? Waar let je op als je een nieuwe baan zoekt? Wat verwacht je van het bedrijf? Wat vind jij belangrijk in je werk? Dat je professioneel de ruimte krijgt? Of zoek je vooral hechte samenwerking met collega’s?
Of weegt in deze fase van je leven de balans met privé zwaar en wil je daar duidelijke afspraken over maken?
Wat betekent het imago van het bedrijf voor je? Maakt het jou uit of de Belastingdienst, ING, Google of het administratiekantoor op de hoek je werkgever is?

De antwoorden op deze vragen zeggen iets over jouw persoonlijke waarden en overtuigingen.

Welke bedrijfscultuur past bij jou?

Het juiste antwoord is: De bedrijfscultuur die het meest aansluit bij jouw persoonlijke waarden. Want een bedrijfscultuur kent net als jij ‘persoonlijke’ waarden, normen en overtuigingen. Deze komen tot uiting in de gewoontes en gedragspatronen van medewerkers.

Voorkom disbalans

Zoek voor een duurzame match naar een werkomgeving die het best bij je past. Een cultuur die overeenkomt met jouw normen en waarden, waarmee je je verbonden kunt voelen.

Daarvoor is het nodig dat je jezelf kent. Dat je weet wat je nodig hebt om gezond en energiek te blijven. De een houdt nu eenmaal meer van duidelijke regels en procedures. Terwijl de ander afwisseling zoekt en het liefst in projecten werkt. De man of vrouw die duidelijkheid nodig heeft, wordt ongelukkig in een taakgerichte, creatieve omgeving.

Verder lezen:

Laat een Reactie achter