Wat doet de werkgever op een krappe arbeidsmarkt?

Wat doet de werkgever op een krappe arbeidsmarkt?Wanhopige werkgevers zoeken oplossingen voor het personeelstekort. Zo maar wat voorbeelden uit het nieuws van de afgelopen week:

In Zeeland en Brabant willen werkgevers inzage in de kaartenbakken van het UWV. Ze willen zelf zoeken in toegankelijke profielen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kennelijk gaan de werkgevers er van uit dat ze zelf beter kunnen matchen.

Amsterdam worstelt met een tekort aan 300 leraren in het onderwijs. Daarom zet de gemeente ambtenaren in. Het is niet de bedoeling dat ze onbevoegd voor de klas staan. Wel kunnen ze ondersteuning bieden als klasse-assistent en administratieve taken overnemen. De aanwezige leerkrachten zijn dan beschikbaar om les te geven.

En Post.nl gaat kantoormedewerkers inzetten als postbesteller. Er zijn zoveel vacatures dat ze niet meer kunnen instaan voor tijdige bezorging. Kantoorpersoneel wordt gevraagd wijken te lopen waar geen postbodes zijn. Volgens Nu.nl zijn de problemen het grootst in ’t Gooi, Utrecht en Noord-Limburg. En inderdaad als ik even google op postcode 1401 dan kan ik kiezen uit maar liefst 41 vacatures. Het aantal uren varieert van 4 tot 15 per week.

Het radioprogramma BNR Beter ging in op praktische en bedrijfsmatige oplossingen om het personeelstekort in de zorg te verminderen. Zo wordt gezocht naar mensen met een zorghart. Het maakt niet uit of ze nu vrachtwagenchauffeur zijn of jarenlang mantelzorger waren. Heb je de juiste capaciteiten en voldoende incasseringsvermogen – want het is niet alleen maar lief en aardig in de zorg – dan ben je welkom.

En de website Werf& kopt nog dat werkgevers diploma’s en werkervaring steeds minder belangrijk vinden.

Flexibele eisen

Iedereen zoekt naar slimme manieren om de personeelsproblemen op te lossen. De eisen worden naar beneden bijgesteld. Werkgevers zijn niet langer op zoek naar het schaap met de vijf poten, dat toch al niet bestond.
Voldoe je niet aan alle functie-eisen, geen probleem. Wat ontbreekt spijkeren we wel bij is nu het motto. En anders passen we gewoon de functie aan.

De arbeidsmarkt verandert

Door de krapte op de arbeidsmarkt komen de mensen die al langer aan de kant staan weer in beeld, zoals in Brabant en Zeeland. Ook de ouderen die tijdens de crisis hun baan kwijtraakten. Als de nood hoog genoeg is krijgen ook zij weer kansen.

Nog wat CBS feiten over de arbeidsmarktsituatie van juli 2018:

  • 348 duizend mensen zochten tevergeefs naar werk,
  • dat is 3,8% van de totale beroepsbevolking (12,9 miljoen).
  • De beroepsbevolking telt iedereen tussen 15 en 75 jaar;
  • 3,8 miljoen van hen heeft geen betaald werk. De reden daarvoor kan verschillen. Jongeren gaan bijvoorbeeld vaak nog naar school. En werkenden boven de zeventig zijn (nog) te tellen. Daarnaast zijn mensen door  omstandigheden niet in staat tot werken.

*Later meer over wat nu eigenlijk toegankelijke profielen zijn, dat puzzelt me nog.

foto: 123.rf

Laat een Reactie achter