Hoe beweeg je mee met de arbeidsmarkt?

Leren met vallen en opstaan is ook meebewegen met de abeidsmarktOpleidingen voldoen niet meer aan de vraag van de arbeidsmarkt.

Voor 25.000 nog werkende 45 plussers ligt er een actieplan om hun perspectief op de arbeidsmarkt te verbreden. Want het is belangrijk dat ze gezond en wel, werkend de eindstreep halen. 

Met digitale kennis alleen redden we het niet.

Zomaar wat teksten uit kranten en van tv afgelopen week.

De arbeidsmarkt verandert

Wat is nieuw?

De zekerheden van tien jaar terug zijn anders dan die van nu. En de zekerheden van nu zijn niet die van de toekomst.

Bewustwording of angst?

De boodschap is dezelfde: Wil je aansluiting houden met de arbeidsmarkt, blijf dan meebewegen.

Ook al ben je helemaal niet op zoek naar werk. Heb je de fijnste baan die er bestaat. Dan nog is het handig af en toe een vinger aan je pols te houden.

Meebewegen met de arbeidsmarkt

Blijf scherp door jezelf minstens één keer per jaar dit soort reflectieve vragen te stellen of te laten stellen. De digitalisering zet door. We krijgen er allemaal en overal mee te maken. Van de zelfscanner in de supermarkt, de huishoudrobot tot de zelfrijdende auto.

Zelfs binnenschepen varen binnen afzienbare tijd semi-autonoom. Dat betekent dat de schipper kan volstaan met het in de gaten houden van de schermen. Ook de bemanning zal het dan minder druk krijgen.

Ontwikkeling

Wil je blijven meebewegen met de veranderingen van de arbeidsmarkt en de maatschappij? Blijf dan leren, je leven lang.

Sta je voor de keus van een opleiding. Dan kun je kiezen voor dat wat je het liefst wil doen. Of ook nog kijken naar je arbeidskansen met die opleiding.

Op werk.nl kwam ik deze veelzeggende zin tegen: Spijt is een nadelig gevolg van besluitvorming in onzekerheid. Het UWV deed samen met ROA een onderzoek naar de kansen van opleidingen op de arbeidsmarkt. Daarvan maakte de NOS een overzicht waarop je dat snel ziet. Handig, maar het blijft een momentopname.

Vraag van de week: Wat doe jij om bij te blijven in je vak en iedere dag wat te leren?

foto: 123rf

Laat een Reactie achter