Wat is jouw eerste indruk?

Wat is jouw eerste indruk?

Nieuwe mensen ontmoeten we regelmatig. In de kroeg, tijdens netwerkbijeenkomsten, bij een sollicitatiegesprek of zo maar op straat.

De eerste, de beste

Als je mensen voor het eerst tegenkomt “weet” je in een mum van tijd met wat voor iemand je te maken hebt.

Maar is die eerste indruk echt de beste?

Actieve zintuigen

Dat weten doen voor het grootste deel op basis van non-verbale informatie.

  • In een oogopslag zie je de ogen, de spierspanning van het gezicht, de gebaren, de houding van het lichaam en de hele mens.
  • Bij het handen geven ervaar je de handdruk stevig of slap en voel je of ze droog, klam, koel of warm.
  • Je hoort de klank van de stem en de intonatie, hoog, laag, gespannen of rustig.
  • En je ruikt een lekker luchtje, iets te veel aftershave, ongewassen kleding of koffiemelk.
  • Razendsnel verzamelen we een enorme hoeveelheid informatie die we vertalen in onze eerste indruk. Dit kan positief of negatief uitvallen.

Nieuw & oud

Die vertaling van die eerste indruk maken we op basis van opgeslagen herinneringen. Onbewust leggen we verbindingen tussen onze waarnemingen van nu met mensen die we kennen en beelden van vroeger. Een geur, toon, beweging en zelfs een naam kan al iets triggeren waardoor je niet meer objectief bent.

We associëren er dus lekker op los. Dat doen we allemaal onbewust en razendsnel. Die eerste minuten van de kennismaking bij coach- of sollicitatiegesprekken en netwerkbijeenkomsten zijn bepalend voor het vervolg.

Hallo!

Doet gedrag je direct denken aan je goeie vriend Jan. Dan plak je automatisch alle prettige eigenschappen van Jan aan het nieuwe contact.

Het omgekeerde is ook bekend. Heb je direct negatieve gevoelens. Doet de persoon je denken aan een griezelige oom of een akelig mens. Dan projecteer je die negatieve gevoelens ook op de onbekende. Dat positief en negatief projecteren wordt het halo en het horn effect genoemd.

Gevoel

Wil je objectief blijven tijdens een kennismaking, wees dan alert op wat er bij jou gebeurt. Voel je een onverklaarbare irritatie opborrelen? Lopen ineens de kriebels over je rug? Krijg je spontaan de neiging druk te doen of vrolijk te zijn? Check dan even waar dat vandaan komt. Zo geef je de man of vrouw tegenover je een eerlijke kans  zich te laten kennen.

Beetje jammer dat je geen invloed hebt op wat jij oproept in het hoofd of lijf van de ander. Je er bewust van zijn kan wel!

Reageren mag.

Laat een Reactie achter