Sociaal contact, niks te vertellen

Bla, bla, bla, small talk praten over koetjes en kalfjesAls hij ergens een hekel aan had dan was dat wel aan babbelen. Doelloos gezwam, praten over niks.

Zijn leidinggevende was erover begonnen. Hij moest eens met een coach praten om iets aan zijn presentatie te doen. Medewerkers vonden hem arrogant. Hij moest wat meer sociaal contact maken.

Maar een praatje bij het koffieapparaat. Wat uitwisselen over het weer of het afgelopen weekend. Dat kon hem niet boeien. Het interesseerde hem echt niet wat anderen in hun vrije tijd deden.

Hij wilde heus wel praten. Maar dan moest het ergens over gaan. Hij was hier om te werken. Zinloos geneuzel was zonde van zijn tijd.

De zin van koetjes en kalfjes

Zo kwam hij bij mij aan tafel. We hadden elkaar niet eerder ontmoet, alleen kort telefonisch gesproken. Ik vroeg hem of hij het makkelijk had kunnen vinden. Dat was geen probleem geweest. Google maps had hem rechtstreeks naar de locatie geleid.
Terwijl hij zich ontdeed van zijn motorpak, spraken we nog wat over het gemak van die online navigatie. Toen hij ging zitten, gaf ik hem een compliment. Aan niets was zichtbaar dat hij net anderhalf uur op een motor had gereden.
Hoe kreeg hij dat voor elkaar? Enthousiast ging hij los. Want precies dat, overal tiptop verschijnen, als hij van de motor stapte vond hij een uitdaging.

Deze inleiding werkte als smeerolie voor het vervolg van ons gesprek. Het was de opmaat naar wederzijds vertrouwen en persoonlijke contact.

Een babbeltruc?

Het ijs was snel gebroken. Wat deed ik:

  • toonde belangstelling voor hem
  • vertelde over m’n eigen ervaring met maps
  • stelde open vragen
  • nodigde hem uit iets over zichzelf te vertellen
  • zorgde met een voor hem vertrouwd onderwerp voor ontspanning

Achteraf bleek onze kennismaking een mooie ingang op zijn coachvraag Hoe maak ik sociaal contact?

Niks te vertellen

Een informeel gesprek aangaan met collega’s, tijdens een netwerkbijeenkomst of een sollicitatiegesprek. Voor de een koud kunstje, voor de ander een berg waar hij geweldig tegenop ziet.

De een gooit automatisch al zijn charmes in de strijd. Babbelt er met het grootste gemak een eind op los. En er wordt nog naar geluisterd ook.

Een ander kost het al de grootste moeite om ontspannen te glimlachen. Laat staan iets te verzinnen dat de moeite van het vertellen waard is. Nog ongemakkelijker wordt het als er stiltes vallen.

Informele gesprekken starten vaak als korte, oppervlakkige ontmoetingen en monden soms uit in diepgaande persoonlijke verkenningen.

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Laat een Reactie achter