Wat gebeurt er met afgewezen sollicitant?

Teleurstelling bij sollicitant na afwijzingWie kent niet de frustraties van een afwijzing? Heb je een leuke vacature gevonden. Zit je het hele weekend achter je pc om je cv en motivatie goed op papier te krijgen. Je laat het zelfs nog even checken en dan … wordt het stil.
Je hoort helemaal niets.
Of je krijgt een standaard briefje: Bedankt voor de moeite en de mededeling dat anderen beter in het profiel passen.

Waarom afgewezen?

Je hebt geen idee. Jij als afgewezen sollicitant kan er niks mee. Ken je het klappen van de zweep dan bel je de contactpersoon en vraag je om meer informatie of verbeterpunten. Want goede feedback kan je helpen bij volgende sollicitaties. Toch zal zo’n telefoontje na een brievenselectie je vaak niet wijzer maken.

Welke indruk laat je achter?

Dat is niet alleen een vraag voor sollicitanten. Ook werkgevers hebben belang bij een positief imago. Zeker in deze tijd, waar het voor veel bedrijven een probleem is de juiste mensen te vinden. Werkgevers doen er dan ook wijs aan – in goede én in slechte tijden – wat zorg en tijd te schenken aan het afwijzen van sollicitanten. Je weet tenslotte nooit wanneer je elkaar nodig hebt.

In 2018 kwam het Reinier de Graaf ziekenhuis in het nieuws. Al vanaf 2013 organiseerden zij maandelijks een spreekuur voor afgewezen sollicitanten. In plaats van afgewezen kandidaten teleurgesteld en gedemotiveerd aan hun lot over te laten, kregen ze een uitnodiging voor het spreekuur. In een persoonlijk gesprek met een recruiter van het ziekenhuis kreeg de sollicitant feedback op het cv, het LinkedIn profiel of op de wijze van presenteren tijdens de sollicitatie.

Bewegingen op de arbeidsmarkt

Het idee van het spreekuur ontstond in een tijd dat er meer werkzoekenden waren dan werk. Het nut ervan heeft zich, voor de sollicitant maar ook voor de werkgever, zo goed bewezen dat het spreekuur blijft bestaan. Het is zelfs genomineerd door de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie voor de Werf& Awards.

Jaarlijks gaan zo’n 200 mensen in op de uitnodiging. Wat zou jij doen als je zo’n uitnodiging krijgt?

foto:123rf

Laat een Reactie achter