Solliciteren, maar bij wie?

Check bij wie je solliciteertKijk even bij wie je solliciteert. Het komt nogal eens voor dat ik een open sollicitatie of stageverzoek krijg met de aanhef “Geachte heer Rietveld”.

Raar

Ik ben geen man. Even verder kijken op de Twist, Twitter of hier op Coachy en je vindt een afbeelding van mij. Ik maak het dus makkelijk.

De eerste indruk

Met zo’n foutje maak je geen positieve indruk. Het is een gemiste kans. Wil je de baan waar je op solliciteert echt. Besteed dan niet alleen zorg aan je cv, motivatie en de layout, maar ook aan dit soort “details”.

Zoek het uit

Ga er ook niet automatisch vanuit dat de directeur, de hoogleraar of de slager een man is. Niets komt zo ongeïnteresseerd over als een aanhef die niet klopt. Zoek het dus uit als je het niet zeker weet. Vaak kom je er achter als je op internet bij het betreffende bedrijf zoekt. Maar lukt dat niet, bel dan. De receptioniste kan je altijd verder helpen.

Maak het persoonlijk

Het maakt geen verschil of je rechtstreeks via een site op de vacature solliciteert of per mail. Voor al je sollicitaties geldt dat je de aanhef persoonlijk maakt. Het is dus belangrijk dat je ook die informatie achterhaalt.

Het lukt niet altijd

Soms kom je er niet achter wie je sollicitatie het eerst beoordeelt. Een enkele keer wil een bedrijf geen namen geven of er zijn meerdere mensen bij de brievenselectie betrokken.

Onze Taal adviseert de aanhef neutraal te houden, dus “Geachte lezer,”. Helemaal passend nu zelfs de omroepberichten van de NS genderneutraal beginnen met “Beste reizigers”.

Beste Mw. Rietveld

  • Gebruik in de aanhef van je brief geen afkorting.
  • Weet je toevallig de voornaam, maar ken je de persoon niet gebruik dan alleen de achternaam.
  • En tot slot, de voorletters van de geadresseerde komen alleen in de kop van je brief te staan, niet in de aanhef.

foto: Trevor Butcher Flickr.com

Laat een Reactie achter