Alles over solliciteren

Het zoeken naar werk vraagt een serieuze aanpak. Het is een ontdekkingstocht die begint bij het begin en dat ben jij zelf. Wie ben je en wat wil je; wat kan je en wie ken je. Met jouw persoonlijke marketing ga je aan de slag op de arbeidsmarkt de baan te vinden die je wilt of om gevonden te worden voor die baan. Jezelf als een merk verkopen dat is wat de arbeidsmarkt van nu vraagt.

Bij dat alles maak je volop gebruik van wat het internet te bieden heeft. Van zoekmachines en vacaturebanken tot sociale netwerken. Laten we dus maar snel beginnen. Veel plezier!

INHOUD

Ken jezelf

Voor je actief begint met zoeken moet je duidelijk hebben wat je kan en wat je wilt. Daar is flink wat zelfonderzoek voor nodig. Er zijn boeken vol geschreven met onderzoeksopdrachten en testjes die je zelf kunt doen. Een bezoekje aan de bibliotheek levert je al snel een paar dagen materiaal. Ook op internet zijn allerlei testen en artikelen te vinden.

Dat kun je allemaal alleen doen, maar samen is leuker. Dat geldt trouwens voor het hele sollicitatieproces. Het is prettig om iemand naast je te hebben. Iemand die jij vertrouwt, met wie je activiteiten voorbereidt en na afloop doorneemt. Met wie je vrijuit bespreekt hoe het ging en die tegen jou kritisch durft te zeggen wat beter kan. Zo iemand die je scherp houdt op momenten dat je het even niet ziet zitten. En natuurlijk is het mogelijk een loopbaancoach in te schakelen. Dat kan voor een volledig traject of voor een of meer onderdelen van het sollicitatieproces.

Personal branding

Bij het zoeken naar een baan komt het er op aan dat je je onderscheidt. Daar is zelfkennis en het zelfonderzoek voor nodig. Dat jij weet wat jouw persoonlijke kwaliteiten, je kennis en (levens)ervaring zijn. Dat in combinatie met jouw ambitie zakelijk en privé (weten wat je wilt en niet wilt) maken jou uniek. Dat is de basis van je personal brand. Daarmee kun jij je professioneel onderscheiden van je concurrenten op de arbeidsmarkt. Als je dat helder hebt kun je in alles wat je zegt, doet en schrijft je eigen unieke kant laten zien. Het begint met jouw persoonlijke sausje over de feiten van je cv. Maar je kunt ook denken aan een persoonlijke website waar je dit allemaal laat zien.