Voorbereiden op je sollicitatiegesprek

Je bent door de eerste ronde(s) van de selectieprocedure. Er komt een sollicitatiegesprek. Hoogste tijd dus om je serieus voor te bereiden op dat gesprek. Heel praktisch, wanneer moet je waar zijn en wat moet je daarvoor regelen. En wat trek je aan? Maar ook inhoudelijk, hoe ga je het gesprek in en wat zijn jouw vragen.

De inhoudelijke voorbereiding

Omgaan met onzekerheid

Weet je waarom je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek?
Het bedrijf wil wil je graag leren kennen. Ze denken dat jij de juiste kandidaat kan zijn. Daar denk jij misschien anders over. Omdat je niet helemaal voldoet aan de gestelde functie-eisen. Of omdat je ervan uitgaat dat andere kandidaten meer ervaring dan jij hebben en dus beter zijn. Doe dan wat aan je zelfvertrouwen.

Prent jezelf  vertrouwen in. 

Dat doe je door lijstjes te maken van waar jij goed in bent. Schrijf je kwaliteiten op en weet je niet wat je kwaliteiten zijn denk dan maar aan complimenten die je kreeg. Neem je lijst regelmatig door en voel de kracht van die momenten waarop jij deed waar je goed in bent.

Op de dag van het gesprek neem je jouw lijst met succesmomenten en kwaliteiten nog een keer door. Zodat je ze goed inprent.

Vlak voor je de deur van het bedrijf binnengaat pomp je jezelf nog even op. Maak je fysiek wat groter. Dat doe je door een keer diep adem te halen. Je zet je borst vooruit, duwt je schouders naar achteren en meld je voor je sollicitatiegesprek. Het zelfvertrouwen dat je dan voelt is echt en straal je uit bij het sollicitatiegesprek.

Anderen kunnen jou geen moed inspreken, dat moet je echt zelf doen. Maak het dan ook niet nog spannender voor jezelf door met Jan en alleman over het komende sollicitatiegesprek te praten. Beperk je tot die ene vertrouwde persoon met wie je vanaf het begin van je werkzoekproces samenwerkt.

Vragen in een sollicitatiegesprek

Je kunt uiteenlopende vragen verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Vrij algemeen nog zijn de vragen over je achtergrond, je werkervaring en je motivatie. Al wat lastiger zijn vragen over je laatste werkgever. Want hoe ben je weggegaan? Of als je het zo naar je zin hebt, waarom wil je dan weg? Vragen over je sterke en minder sterke kwaliteiten vinden de meeste mensen lastig, toch kun je ze verwachten. Bereid je dan ook voor op al dat soort vragen.

Voorbeelden van praktijksituaties

Met praktijkvoorbeelden kun je een sollicitatiecommissie overtuigen van bijvoorbeeld je stressbestendigheid of jouw manier van samenwerken. Zoek naar voorbeelden van de gewenste vaardigheden en kwaliteiten uit je eigen ervaring. Bereid ze voor met de STARR methode:

 • Wat was de Situatie?
 • Wat was jouw Taak?
 • Wat heb jij gedaan, wat was jouw Actie en
 • wat was het Resultaat?

De laatste R staat voor reflectie, dat doe je door op het eind nog aan te geven hoe het beter zou kunnen. Doe dit weer samen met de persoon die je bijstond met het zelfonderzoek. Omdat we vaak blind zijn voor onze valkuilen kan hij je kritisch bevragen op je antwoorden.

Zelf vragen stellen

Ben je echt geïnteresseerd in de baan waar je voor op gesprek gaat? En waarom zou je dat niet zijn, dan heb je zelf vragen. Stel je de verkeerde vragen dan kom je slecht voorbereid over. Dan laat je geen goeie indruk achter.

Kom met goeie inhoudelijke vragen. Schrijf ze op en neem ze mee. Niet om allemaal voor te lezen, maar om aan het eind van het gesprek nog even te kijken of alles aan de orde is geweest. Zet ze liever niet in je mobiel, want dan moet je zoeken en dat gaat ten koste van je tijd.

Wat zijn goede vragen?

Natuurlijk laat het bedrijf zich, net als jij, graag van zijn beste kant zien. Goede vragen geven je informatie over de sfeer en wat er speelt binnen het bedrijf. Met vragen die wat minder voor de hand liggen kun je aftasten of jij bij het bedrijf past. Het is ook een kwestie van gevoel.

Stel open vragen

Dat zijn vragen waar iemand meer op moet antwoorden dan alleen ja of nee. Een ezelsbruggetje voor het stellen van open vragen is dat de zinnen beginnen met Wie, Wat, Waar, Wanneer of Hoe. Nu denk je misschien waarom staat Waarom er niet tussen? Daar kan je toch ook geen ja of nee op antwoorden? Klopt. Maar met waarom vragen duw je mensen in de verdediging. Alsof ze zich moeten verantwoorden voor hun manier van doen. Het kan zelfs kritisch overkomen. Natuurlijk mag je best kritisch zijn, maar dan zonder de ander daar mee in een moeilijke positie te brengen. Blijf respectvol.

Voorbeelden van onderwerpen waar je vragen over kunt stellen:

 • Je kunt vragen naar de manier waarop het functioneren van medewerkers wordt beoordeeld.
 • Met een vraag als wat het bedrijf doet aan de ontwikkeling van medewerkers, laat je zien dat je professioneel nog wilt groeien.
 • Net als bij een nieuwe regering of een president zijn de resultaten van de eerste 100 dagen bepalend voor het vervolg. Vraag welke verwachtingen het bedrijf van jou heeft.
 • Een andere insteek is een vraag naar de problemen die momenteel spelen en hoe ze daar mee omgaan.
 • Op de website en in de vacature staat vaak een uitgesproken bedrijfsvisie. Waarschijnlijk kost het je ook geen enkele moeite de fraai geformuleerde waarden te onderschrijven. Mooie woorden op papier, maar hoe pakt het uit in de praktijk. Welke score geven je gesprekspartners?
 • Een leuke vraag is nog wat maakt dat de mensen waar je nu mee praat hier blijven werken. Je kunt hier zelf wat vooronderzoek doen bij wervingskanaal Glassdoor.nl, sollicitanten en (ex-)medewerkers delen daar open hun ervaringen met (potentiële) werkgevers.
 • Wat is de ambitie van het bedrijf waar wil het over twee, drie jaar staan?

Meestal laat men gedurende het gesprek wel weten wat het vervolg van de procedure is. Wordt er niets over gezegd vraag er dan aan het eind van het gesprek zelf naar. Vraag ook wie je mag mailen als je na afloop van het gesprek nog vragen hebt.

Niet doen

 • Vraag niet naar de bekende weg.
 • Vraag nooit of ze je cv wel hebben gelezen, ook al vragen ze in jouw ogen naar de bekende weg.
 • Bedwing je nieuwsgierigheid, vraag niet hoeveel concurrenten je hebt. Met zo’n vraag kom je onzeker over, alsof je bang bent dat anderen beter zijn dan jij. Bovendien leidt het de aandacht van jou af en dat moet je helemaal niet willen.
 • Zeg niets negatiefs over je huidige baan of vorige werkgevers. Je weet het wel, maar er zijn interviewers die de bal zo subtiel voorleggen dat de verleiding moeilijk is te weerstaan.

De praktische voorbereiding

Weet waar je solliciteert

Logisch denk je, maar daar gaat het juist vaak mis. Zorg dat je alles over het bedrijf weet wat erover te vinden is. Spit de website uit, zoek het jaarverslag op, kijk wat er over het bedrijf gezegd of geschreven is in kranten en sociale media. Zoek mensen die bij het bedrijf werken en probeer uit hun communicatie iets van de sfeer binnen het bedrijf te proeven.

Dit is het moment dat je blij bent met je zelfonderzoek van het begin. Dat je weet wat je sterke en zwakke kanten zijn, welke ambities je hebt en hoe je je daarvoor in wil en kan zetten. Dat geeft je houvast tijdens het gesprek. Je beperkt de kans dat je wordt overvallen door lastige vragen waarop je spontaan een antwoord moet bedenken.

Weet wie je spreekt

De uitnodiging voor het sollicitatiegesprek is meestal schriftelijk. Je krijgt door waar en wanneer het gesprek plaatsvindt. Dan weet je ook de naam en functie van de mensen met wie je het interview hebt. Even googlen op de namen om alvast een indruk te krijgen vind. Je proeft dan mogelijk al iets van de sfeer binnen het bedrijf. De een vindt dat prettig, de ander gaat liever blanco het gesprek in. Doe wat voor jou goed voelt.

Nu weet je ook of het een “normaal” gesprek is op locatie of een videogesprek via Skype of Hangout.
Een gesprek op locatie vraagt een andere voorbereiding dan een videoverbinding. Bij de eerste zoek je het adres op. Je bepaalt hoe je daar het best kunt komen. En hoe laat je de deur uit moet om zeker te zijn dat je op tijd bent.

Bij een videogesprek zoek je zelf een plek waar je rustig kunt zitten. En zorg je dat je er op tijd klaar voor zit.

Kleinigheidje: vergeet niet dat je laptop of telefoon opgeladen zijn. Niets leidt zo af als een alarmerend rood lampje halverwege het gesprek.

Uiterlijke verzorging

Dat je verzorgd voor een sollicitatiegesprek verschijnt spreekt voor zich. Toch zorg dat je tanden schoon zijn en je adem fris; je rits dicht en je decolleté niet te diep. Check de kledingcode van het bedrijf. Dat betekent niet direct dat je nieuwe kleren moet kopen.  Niets maakt zo onzeker als het gevoel dat je kledingkeuze niet passend is. De website van het bedrijf geeft vaak wel wat doorkijkjes. Levert dat te weinig informatie probeer dan eens of je een indruk via sociale media uitingen krijgt. Overigens is het binnen de bankwereld en de advocatuur doorgaans nog formeel. Binnen de IT wereld is het meer casual.

Kom op tijd

Zoek het adres van te voren op. Zorg dat je weet hoeveel tijd je nodig hebt om op tijd te komen. Het is een open deur toch noem ik apart want het gaat nogal eens mis.

En door naar de laatste fase, het sollicitatiegesprek en daarna. De hoofdstukken over dat wat vooraf gaat aan het sollicitatiegesprek vind je hieronder: