De zin en onzin van papegaaien

De zin en onzin van papegaaienNet als alle kinderen papegaaiden mijn broertje en ik graag.
Dan stemden we zo af op onze ouders dat we alles van hen nadeden. Elk woord, elk gebaar, elke zucht, echt alles wat zij deden kopieerden we.

Dolle pret natuurlijk. En we gingen net zo lang door met na-apen tot ze ons smeekten te stoppen.

Omdenken

Reclamemakers kennen het spelletje ook. Met plezier passen zij op het papegaaien de omdenk techniek toe.

Zoals in het reclamefilmpje van die moeder met haar zoontje in de supermarkt. Hij wil iets hebben, krijgt zijn zin niet en begint te brullen. In plaats van tegen hem in te gaan, begint de moeder zelf te schreeuwen gaat stampend op de grond liggen. Het jochie vindt dat zo absurd dat hij direct stil is. De video is van slechte kwaliteit.

Afstemmen

In de loop van de jaren zijn wij volwassenen het spelletje vergeten, maar het kunstje niet verleerd. Nog regelmatig stemmen we bewust en onbewust af op anderen.

Je kent vast wel de ervaring van het gapen tijdens een vergadering. Werkt altijd heel aanstekelijk.

Verliefde mensen nemen vanzelf iets van de houding, stem, woorden en beweging van elkaar over.

Ook zie je wat op elkaar afstemmen doet als mensen met elkaar dansen. Als de bewegingen volkomen synchroon zijn, lijkt het alsof ze een zijn. Het is een haast magische band, ook voor de toeschouwer.

Functioneel bij je sollicitatiegesprek

Na-apen kan zelfs handig zijn bij een sollicitatiegesprek. Denk maar aan het winnen van het vertrouwen van je gesprekspartners. Het helpt echt als je iets van het gedrag en de woorden van de ander overneemt. Dat heet dan spiegelen of in NLP termen rapport maken.

Met dat spiegelen toon je je respect voor de ander. Je laat zien dat je een goede relatie wilt. De ander herkent onbewust jouw gedrag, want het is vertrouwd.

Ook tijdens coachsessies zal de coach door zo nu dan te spiegelen de gecoachte als het ware naar zichzelf laten kijken.

Beetje oefenen?

  • Kijk eens om je heen. Wat zie je als ze tegenover elkaar zitten of samen oplopen? Wat maak je op uit het contact dat ze hebben?
  • Wat zeggen mensen tegen elkaar bij de kassa van de supermarkt. Wat valt je op? Wat denk je, kennen ze elkaar?
  • Oefen ook eens door aan te sluiten bij de ademhaling van de ander. Is het snel en oppervlakkig, kalm en diep? Voel wat de ander voelt.
  • En nog een tikkeltje moeilijker. Stem af op iemand met wie je het niet eens bent.

foto: Unsplash

2 Reacties

Laat een Reactie achter