De zin en onzin van papegaaien

De zin en onzin van papegaaienMijn broer en ik papegaaiden graag. Als kind stemden we dan zo af op onze ouders dat we elk woord, elk gebaar, elke zucht, echt alles van ze nadeden.

Dolle pret

We gingen zo lang door met na-apen tot zij er helemaal dol van werden en ons smeekten te stoppen.

Omdenken

Alle kinderen spelen het spelletje wel eens. Reclamemakers zijn het ook niet vergeten. Op het papegaaien hebben zij de omdenk techniek toegepast. Zoals in het reclamefilmpje van die moeder met haar zoontje in de supermarkt. Hij begint te brullen als hij zijn zin niet krijgt. In plaats van tegen hem in te gaan, begint ze zelf te schreeuwen en te stampvoeten. Het jochie vindt dat zo absurd dat hij ineens voor rede vatbaar is. Helaas de video kon ik niet vinden.

Later met wat hulp het filmpje toch gevonden, dus hier is het 🙂

Afstemmen

In de loop van de jaren zijn wij volwassenen het spelletje vergeten, maar het kunstje niet verleerd. Nog regelmatig stemmen we bewust en onbewust af op anderen.

Je kent vast wel de ervaring van het gapen tijdens een vergadering. Werkt altijd heel aanstekelijk.

Verliefde mensen nemen vanzelf iets van de houding, stem, woorden en beweging van elkaar over.

Ook zie je wat op elkaar afstemmen doet als mensen met elkaar dansen. Als de bewegingen volkomen synchroon zijn, lijkt het alsof ze een zijn. Het is een haast magische band, ook voor de toeschouwer.

Functioneel bij je sollicitatiegesprek

Na-apen kan zelfs handig zijn bij een sollicitatiegesprek. Denk maar aan het winnen van het vertrouwen van je gesprekspartners. Het helpt echt als je iets van het gedrag en de woorden van de ander overneemt. Dat heet dan spiegelen of in NLP termen rapport maken.

Met dat spiegelen toon je je respect voor de ander. Je laat zien dat je een goede relatie wilt. De ander herkent onbewust jouw gedrag, want het is vertrouwd.

Ook tijdens coachsessies zal de coach door zo nu dan te spiegelen de gecoachte als het ware naar zichzelf laten kijken.

Beetje oefenen?

  • Kijk eens naar de mensen om je heen. Wat zie je als ze tegenover elkaar zitten of samen oplopen? Wat maak je op uit het contact dat ze hebben?
  • Wat zeggen mensen tegen elkaar bij de kassa van de supermarkt. Wat valt je op? Wat denk je, kennen ze elkaar?
  • Oefen ook eens door aan te sluiten bij de ademhaling van de ander. Is het snel en oppervlakkig, kalm en diep? Voel wat de ander voelt.
  • En nog een tikkeltje moeilijker. Stem af op iemand met wie je het niet eens bent.

2 Reacties

Laat een Reactie achter