Was het maar altijd carnaval, dan konden we altijd maskers dragen. Achter een masker zijn we veilig verstopt. Daar waken we over wat ons kwetsbaar maakt.
Het ideale zelfbeeld
Naar buiten toe spelen we een rol. De rol die we denken dat anderen van ons verwachten. Maar ook de rol die we van onszelf verwachten.
Met het masker verbergen we ons niet alleen voor de buitenwereld. We verstoppen ons ook voor onszelf.
Volgens Jung zijn we tot alles in staat om het contact met de diepste lagen in onszelf te vermijden. Het zijn de krassen op de ziel die ons tegenhouden dichterbij te komen.
Ervaringen verwerken tot script
In elke fase van ons leven kan er wat misgaan. Het begint al in de eerste periode voor en rond de geboorte. Die eerste ervaringen ondersteunen het gevoel van welkom zijn in de wereld en het eigen lijf. De daaropvolgende periode kenmerkt zich door behoeften. De behoefte aan aandacht en voeding. Krijgt het kind niet genoeg dan laat dat littekens na. In de fases daarna gaat het kind op onderzoek uit. Het leert lopen, maakt zich los, verkent zijn vrijheid. Ook zoekt het naar de balans in vertrouwen. Vertrouwen op zichzelf en het vertrouwen in zijn ouders.
Uit zijn eigen beleving van de verbale en non-verbale boodschappen trekt het kleine kind onbewust conclusies. Het is de basis voor zijn levensplan. Bevestigende ervaringen in de jaren erna bevestigen dat script.
Het is een overlevingsstrategie
Uit angst voor herhaling dekken we bekende pijn liever af dan het te voelen. Met het masker doen we alsof we niet te raken zijn. Het is onze overlevingsstrategie. Een schild waarmee we ons afschermen voor pijn.
Het gevolg is wel dat we onze spieren voortdurend aanspannen. En oppervlakkig ademen om minder te voelen. Niet zo gek dus dat er bij het ouder worden scheurtjes in het masker komen. Dat lang verdrongen pijn een weg naar buiten zoekt. Als we er niet mee aan de slag gaan, houden we onszelf gevangen. Dan beperken we onszelf om vrij en echt te leven.
Wie zit er achter jouw masker?
Het is bijna carnaval welk masker zet jij af?
Delf mijn gezicht op,
maak mij mooi
Wie wordt ontmaskerd,
wordt gevonden
en zal zichzelf opnieuw verstaan.
Huub Oosterhuis
foto: Pixabay
Inspiratie: het boek De Maskermaker