Bang voor de nieuwe baan

Onzekerheid over juiste keus, faalangst, bang voor de nieuwe baan Weg bij zijn werkgever dat was wat hij wilde. Hij was het zat. Hij had meer zekerheid nodig om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Hier ging het niet lukken.

Ruim een half jaar zocht hij naar een andere baan. Hij schakelde zelfs een loopbaancoach in. Vrienden en familie zochten actief mee. Via via kwam hij zo in contact met een interessant bedrijf. Hij was daar al een paar keer op gesprek geweest.

Maar toen er een uitdagende baan binnen bereik lag, sloeg hij het aanbod af. Niet dat het geen goed voorstel was hoor. Nee, hij zou er zelfs op vooruit gaan. Toch deinsde hij terug voor de stap.

Als het tegenvalt

Wat als hij tegenviel? Als hij niet goed genoeg was. De verwachtingen niet waarmaakte. Wat als collega’s hem niet accepteerden. Wat als hij alleen maar tijdelijke contracten kreeg. Zijn onzekerheid hield hem tegen.

Angst om te falen

Hij vertelde zijn baas over het aanbod. Die verzekerde hem dat hij hem niet kwijt wilde. Net als de keren ervoor, beloofde hij hem gouden bergen. Dat het er nog niet van was gekomen, kwam door de crisis. Ze hadden moeilijke jaren achter de rug, maar nu ging het beter met ’t bedrijf. Waarschijnlijk zat er voor hem wel een mooie promotie in. Dat kon niet lang meer duren.

Hij begreep dat wel en bleef.

Ondertussen maakte hij zichzelf wijs dat hij beter af  was. Ook bij die nieuwe werkgever kreeg hij een tijdelijk contract. Daar moest hij zich eerst maar zien te bewijzen. Ook daar had hij geen garanties, zelfs niet op een vaste baan.

Weinig zelfvertrouwen

Zijn gebrek aan zelfvertrouwen zat hem in de weg. Toch ging hij niet in op suggestie van zijn coach om daarmee aan de slag te gaan. Te onderzoeken hoe hij anders kon omgaan met die onzekerheid en die angst voor het onbekende.

De onzekerheid bleef

Drie maanden later was er niets veranderd, de belofte van zijn baas bleek weer loos. Hij had spijt dat hij gebleven was. Nu wilde hij echt weg. Hij wilde leren omgaan met zijn onzekerheid en kon daarbij wel wat hulp gebruiken. Hij zocht weer contact met me, zijn loopbaancoach.

foto: 123.rf

Laat een Reactie achter