Oefeningen om te ontspannen

OntspanningsoefeningenHij had me gevonden via Google en wilde zo snel mogelijk kennismaken. De volgende dag hadden we een afspraak. Hij kwam binnen, gaf me een hand, hield z’n jas aan en ja hij wilde wel een kop thee.

Stress, angst en verdriet

Nog voor ik iets als inleiding kon zeggen begon hij al te vertellen. En er was veel, heel veel. Stress, angst en verdriet, alles was er. Het stroomde over en was niet meer te stuiten. Hij had last van slapeloze nachten, piekerde voortdurend, kon de maalstroom in zijn hoofd niet meer stoppen en daarom had hij mij gebeld.

Verliezen van de controle

Hij vroeg om steun bij het ontwarren van de brei aan gedachten, twijfels en onzekerheden. Hij was bang de controle te verliezen over z’n gedrag, gedachten en gevoel. Hij was er op tijd bij, hij is niet in een burn-out terecht gekomen. Een beetje hulp met het hervinden van structuur én mindfulness hebben hem geholpen weer grip op zijn leven te krijgen.

Motivatie

Mindfulness heeft alles te maken met je bewust worden van het moment, je bewust zijn van wat je doet. Mindfulness is volstrekt tegenovergesteld aan je automatische piloot, die schakel je juist uit. Net als voor yoga kun je ook een trainer voor mindfulness zoeken. Maar je kunt er ook zelf mee aan de slag. En omdat iedereen – in meer of mindere mate – wel eens last van stress heeft, geef ik hier een paar oefeningen. Met wat zelfdiscipline 🙂 is het goed te doen, zeker als je de oefeningen laat aansluiten bij wat ik over ademhaling schreef, want daar begint het allemaal mee de ademhaling.

sta stil bij wat je ziet, hoort, ruiktAdemhaling

Wees je bewust van je ademhaling, concentreer je er enkele minuten op. Leg je handen op je buik, adem in door je neus, houd even vast en adem langzaam uit door je mond.

Drijven je gedachten weg, ga dan zonder dat jezelf kwalijk te nemen weer rustig terug. Het is heel normaal dat je gedachten afdwalen, ga elke keer weer terug naar je bewuste buikademhaling.

Bewust stilstaan

Sta stil bij het moment. Doe dat door een paar keer per dag bewust stil te staan bij waar je mee bezig bent. Wat je ruikt, proeft, ziet en voelt als je eet, onder de douche staat, buiten bent of op de trap loopt. Het kan op elk moment, zelfs als je met anderen bent. En niemand hoeft er iets van te merken.

Eerste hulp

Dit is een effectieve manier om op moeilijke momenten snel weer tot jezelf te komen. Stop even met wat je doet en stel jezelf drie vragen.

  1. Wat ervaar ik op dit moment? Wat ruik, hoor, proef je?
  2. Hoe is mijn ademhaling nu? Je hoeft niet te sturen het is goed zoals het gaat.
  3. Hoe voelt mijn lijf? Probeer niets te onderdrukken, wees je gewaar van wat er is.

Basishouding

Er zijn natuurlijk nog veel meer oefeningen te doen, maar de kern van dit alles is ontspanning. Dus nu niet overdrijven, rustig aan. Om goed te kunnen ontspannen is er een bepaalde houding nodig waar je in eerste instantie al moeite genoeg mee zal hebben: Niet oordelen, aandacht en geduld zijn de belangrijkste.

Wil je meer lezen ga dan op zoek naar Werken met mindfulness, je ziet het onder dit blog. In dat kleine boekje geeft de Belgische psychiater Edel Maex je wat basisoefeningen met achtergrond informatie. Op de bijgesloten cd begeleidt hij je bij vier oefeningen.

1 Reactie

  • Zelf probeer ik af en toe te ontspannen door op mijn rug op de grond te liggen en 1 voor 1 mijn ledematen aan te spannen op de inademing, even vast te houden en bij de uitademing los te laten. Te beginnen bij mijn voeten en ik eindig met mijn gezicht. En dan navoelen wat er in mijn lijf gebeurt. Het maakt me bewust hoe gespannen of ontspannen ik op dat moment ben en dat (een beetje) tijd voor mezelf mag!

Laat een Reactie achter