Wat vind jij van die bonus voor langdurig werklozen 45-plussers?
Bonus? Dat is geen bonus! Maar een middel om de arbeidsmarkt voor ouderen in beweging te brengen.
Zo ongeveer liep 19 december het spontane telefoongesprek. Of ik dat twee uur later ook op televisie kon zeggen. 5 Uur Live wilde weten wat ik als ‘jobcoach’ van het voorstel vond. Ik kreeg twee vragen en één minuut voor mijn reactie. Hier neem ik er wat meer tijd voor.
Sympathiek voorstel
Een ongebruikte pot subsidie van 30 miljoen gebruiken voor omscholing naar een beroep waar een tekort aan is. Voor 12.000 mensen die langer dan een jaar thuis zitten ligt er 2.500 euro op de plank.
Omscholen betekent je nieuwe kennis en vaardigheden eigen maken voor een ander beroep. Werkgevers in de ict zitten al jaren te springen om personeel met ervaring. En in de zorg neemt de vraag naar goed opgeleid personeel toe. Maar met alleen omscholing zijn de mensen niet arbeidsmarkt klaar. Dan hebben ze nog geen ervaring. Hoe positief het voorstel van de nieuwe regeringspartijen ook klinkt, het lost de “krapte” op de arbeidsmarkt niet op.
Dat die krapte de economische groei bedreigt, stimuleert de overheid nu concreet iets te doen aan de arbeidsmarktpositie van ouderen. Maar ook zij zijn niet echt geholpen.
Hoe realistisch is het om een oudere bouwvakker (dan ben je boven de 45) om te scholen richting ict of zorg? Hoe krijgt hij een baangarantie?
Het is dan ook absoluut geen bonus voor werklozen, zoals de kop van het AD meldde. Maar een te simpel middel om de arbeidsmarkt voor ouderen in beweging te krijgen.
Oudere werklozen krijgen 2500 euro voor omscholing
Daarmee komen ze vast weer aan het werk 13.24% (85 Stemmen)
Ook dat helpt ze niet aan een baan 86.76% (557 Stemmen)
Totaal aantal stemmen 642
Samenwerken
Meer effect is te verwachten van omscholen in samenwerking met bedrijven die schreeuwen om mensen. Een opleiding volgen; praktijkervaring op doen in het bedrijf en een baangarantie. De verantwoordelijkheid wordt gedeeld. Alle partijen investeren en hebben er baat bij:
- De bedrijven hebben invloed op de te ontwikkelen kwaliteit van kennis en vaardigheden.
- Opleidingen houden hun aanbod actueel.
- De man of vrouw die graag wil werken heeft weer toekomstperspectief.
- En de overheid ziet afname uitkeringskosten wat weer ten goede komt aan de maatschappij.
Het lijkt zo logisch maar hier ligt wel de crux. En ik kan het weten zei de interviewster van 5 Uur Live, ik ben loopbaancoach.