Actie op een krappe arbeidsmarkt

Werkzoeken op een krappe arbeidsmarktDe arbeidsmarkt trekt aan. Aan het eind van het eerste kwartaal 2017 stonden er 189.000 vacatures open, 23% meer dan vorig jaar. De groei is de laatste 10 jaar niet zo groot geweest. En toch klinken er al weer alarmerende geluiden.

Groei economie in gevaar

Vacatures blijven openstaan. Werkgevers vinden niet de juiste mensen om het werk te doen. Van de kleine bedrijven kampt 1 op de 3 met een tekort aan personeel meldt het Financieel Dagblad. In de bouw en in de zorg is het aantal openstaande vacatures de afgelopen 2 jaar bijna verdubbeld (Werf.nl). En de Volkskrant kopt Lerarentekort in de Randstad leidt tot jacht op docent in spé. Was er kort geleden te weinig werkaanbod, nu is er teveel.

Werkzoekenden genoeg

Eind april waren nog 456.000 mensen zonder werk. Gemiddeld zijn er 2,7 werkzoekenden voor één vacature. Je zou zeggen dat de banen dan voor het oprapen liggen. Niet dus.

Het probleem is dat kandidaten niet beschikken over de juiste kwalificaties. Denk aan opleiding, ervaring, leeftijd of gezondheid. Dat werkgevers in de techniek en de ICT geen gespecialiseerde medewerkers konden vinden was al bekend. Maar nu blijkt dat het tekort de hele economie bedreigt.

Zelfs in de bouw is er een schreeuwend tekort, net als in de zorg. En dat wordt nog erger. UWV schat in dat de zorg vanaf volgend jaar de echte banenmotor wordt. Terwijl nu al blijkt dat  mensen te laag zijn opgeleid. Hoe kan dat?

Eigen schuld?

Dat is het wel volgens arbeidseconoom Ronald Dekker van de basisscholen. Hadden ze maar meer zekerheid moeten bieden. Vaker een vast contract afgesloten in plaats van inhuren via uitzendbureaus. Vergeet ook de slechte naam van het beroep niet. Veel kritiek over de kwaliteit én slecht betaalt.

Kan het zijn dat het ook eigen schuld is in de zorg?

Als blijkt dat mensen over het algemeen onvoldoende zijn opgeleid, dan is er misschien te weinig in scholing geïnvesteerd.

Kan het zijn dat salarissen omhoog moeten?

En dat de economische groei daardoor achterblijft? Volgens directeur Job Swank van de Nederlandse Bank en Christine Lagarde van het IMF is dat inderdaad het geval.

Daarnaast zorgen natuurlijk ook de technologische ontwikkelingen er voor dat de arbeidsmarkt in een rap tempo verandert waardoor de ervaring en dus de aansluiting ontbreekt.

Van ruime naar krappe arbeidsmarkt

Duizenden mensen in de bouw, de zorg, de detailhandel, de kinderopvang en bij de banken raakten hun baan kwijt. Ze solliciteerden zich vaak tevergeefs een slag in de rondte. De arbeidsmarkt was ruim. Werkgevers hadden het voor het kiezen. Steeds meer verdrongen hoog opgeleiden de werkplekken voor lager geschoolden.

En nu is er ineens wel werk. Maar de mensen die het kunnen doen zijn niet te vinden. Het lijkt allemaal zo korte termijn denken. Zeker als je nog steeds werkzoekende bent.

foto: 123rf

Laat een Reactie achter